Ha nem unatkozunk, nem kerül elő az ital?

Ki lehet maradni egyáltalán az ivászatból?

Barátaiddal egy házibulin vesztek részt, és körülötted mindenki iszik. Nem akarsz gyerekesnek tűnni, s azt hiszed, ha nem iszol, kilógsz a sorból? Jogos a kérdés, hiszen senki sem szeret lemaradni a barátaitól, kiközösítettnek lenni.

2011.06.24 19:00kamaszpanasz.hu

Egy egyszerű "Kösz, nem" is megteszi, nem kell hosszasan magyarázkodnod, hiszen az igazi barátok tiszteletben tartják a másik döntését!

Ha azonban kellemetlennek érzed, hogy nemet mondasz az alkoholra, hatásos stratégiaként nyugodtan hivatkozz valakire, például a szüleidre.

Hatásos kifogások

Az alábbi mondatok segíthetnek abban, hogy nyugodtan mondhass nemet anélkül, hogy kinevetnének vagy kínos szituációba keveredj! Ne feledd, ha döntésed miatt kigúnyolnak, ez valószínűleg nem a legjobb társaság a számodra!

- Otthon egyből kiszúrják, ha iszok
- Egyszer már bajba kerültem az ivás miatt, Isten őrizz még egyszer!
- Már próbáltam, de nem vagyok odáig érte.
- Egyikünknek vezetni kell, és úgy döntöttem, én leszek az.
- Allergiás vagyok rá.
- Olyan fizikai állapotom / gyógyszerem van, amire veszélyes az alkohol
- Egyszerűen jobban érzem magam, ha nem iszom

Beszélgess idősebb tinikkel arról, ők hogyan mondtak nemet. Mindez segíthet sikeres taktikát választani és megerősít elhatározásod helyességében is!

Egyéb lehetőségek

Ha a barátaiddal valami programot szerveztek, légy elővigyázatos, gondolkodj előre, s ahelyett, hogy valamelyik barátod lakásán ivásba fognátok, tervezzetek mást.

Menjetek moziba, nézzétek meg a legújabb felhozatalt valamelyik bevásárlóközpontban, járjatok koncertekre, sporteseményekre.

A lényeg, hogy mozduljatok ki, aktívan, szórakozással töltsétek a közös időt. S hogy a mozgás se maradjon el, szervezzetek röplabda meccset, bowling partit – az a fő, hogy sose unatkozzatok.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.