Traditional and wild

A dohányzásról való leszokásban is segítenek az útifű fajok

Lássuk, mit érdemes tudni az útifüvekről!

2012.02.17 07:29Traditional and Wild Program

Az útifű (más néven: plantago) fajok az egész világon megtalálhatók. Nálunk is igen gyakoriak, réteken, legelőkön, füves helyeken, parlagterületeken, valamint utakon, árkokban találkozhatunk velük.

Az útifüveknek nagyjából 200 fajuk van, legismertebb képviselőjük a lándzsás útifű. Népies nevei: kígyófű, kígyónyelvűfű, lúdnyelvűfű, hálófű, forrásfű, farkasnyelv, szerelemlapu, gyíkfű, útilapu. A Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi karán működő Gyógy-és Aromanövények Tanszék kutatói a Traditional and Wild program (http://traditionalandwild.eu/hu/) keretében többek között az egyes gyógynövényekkel kapcsolatos tradicionális tudást, valamint az egyes növények hatóanyag-tartalmát vizsgálják.

Kutatásaik tükrében lássuk, mit érdemes tudni az útifüvekről!

Mire használták elődeink? 
A népi gyógyászatban külsőleg bőrsérülésekre, vágott és gennyes sebekre, nehezen gyógyuló fekélyekre és vérzéscsillapításra használták. Mivel a levelekben lévő csersav megkeményíti a bőrt, régen az emberek a csizmájukba leveleket tettek mielőtt hosszabb útra indultak, hogy ne sebesedjen ki a lábuk.
        
Gyűjtés, feldolgozás, tárolás
Az útifüveket leggyakrabban a vadon termő területeken szedik. Májustól szeptember elejéig gyűjthetjük, és a növény ép, egészséges tőleveleit kell felhasználni. Fontos, hogy szennyezett területeken, így például utak mentén ne szedjük.

A begyűjtött leveleket vékony rétegben kiterítve, jól szellőző helyen, többszöri forgatással kell megszárítani. A frissen vágott levél nyomásra, törésre érzékeny, könnyen barnul.

Gyógynövény, de mire jó?
Fő hatóanyaga az úgynevezett aukubin glikozid, emellett többek között nyálkaanyagot, C-vitamint, cserzőanyagot, citromsavat és enzimeket tartalmaz.

A lándzsás útifű kiváló baktériumölő, gyulladáscsökkentő. Az útifűfajok levelének présnedve vagy a hideg vízzel készült kivonata egyes kórokozó baktériumok fejlődését gátolja.
Sebgyógyító, ezért összezúzott levelének kipréselt nedve hasznos gyógyír lehet rovarcsípések, kisebb égési sérülések esetén.

A légutak gyulladásos megbetegedéseiben, köhögés csillapítására, köptetőként használják. Oldja a letapadt nyákot, elősegíti a köpetképződést. A torok nyálkahártyáját bevonva enyhíti annak gyulladását. Teája és a belőle készült szirupok nyugtatóan hatnak szájüreggyulladás, köhögés és rekedtség ellen. Köhögés elleni gyógycukorka alapanyaga. Ártalmatlansága miatt a gyermekgyógyászatban is szívesen alkalmazzák, belőle készül a kellemes ízű Plantago szirup.

A mag csekély mértékű duzzadóképessége miatt néha hashajtó szerként is használatos. Kúpok alapanyagként használják, aranyeres bántalmak ellen.
Várandósság és szoptatás ideje alatt belsőleg történő alkalmazása, nagy mennyiségben való fogyasztása nem ajánlott!

Hogyan készítsük el?
2 teáskanál (kb. 3 gramm) drogból 1,5 dl vízzel forrázatot készítünk. 10 percig áztatjuk, majd  leszűrjük. Napi adagja 3-6 gramm.

Mire jó még az útifű?
Salátának, főzeléknek, vegetáriánus ételek készítéséhez használható. Palacsintatésztában kisütve, más növényekkel keverve levesbe, salátába ajánlható.
Sok dohányos vallja, hogy az útifű teája segít a dohányzásról való leszokásában.

Háttérinformáció:

Az adatok, információk forrása a Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi karának Gyógy- és Aromanövények Tanszéke. Az adatokat a tanszék munkatársai tudományos igényességgel állították össze. Az információk begyűjtését és a háttérkutatásokat a Traditional and wild projekt támogatta. A projekt az Central Europe Programban az Európai Unió és a Magyar Köztársaság társfinanszírozásával valósul meg.

Facebook >>>

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.