Bemutatkozott a Traditional and Wild program

"A gyógynövény a lábunk előtt hever, csak le kellene hajolnunk érte!"

Vad- és gyógynövényekkel a vidéki foglalkoztatottság javításáért.

2011.10.30 08:39Traditional and Wild Program

Kunadacson tartotta bemutatkozó eseményét a Traditional and Wild program, amely négy ország és kilenc partnerszervezet tevékenységét fogja össze. A program célja, hogy összegyűjtse és rendszerezze a vadon élő gyógynövényekkel kapcsolatos népi hagyományokat, értékes ismereteket és gyakorlati megoldásokat. A vadon termő növények, köztük a gyógy– és fűszernövények gyűjtéséhez azonban sokféle ismeretre van szükség. A gyűjtőnek tisztában kell lennie azzal, hogy hol keresse, hogyan ismerje fel az egyes fajokat, melyiket mire használja. Ez a tradicionális ismeretanyag korábban generációról generációra szállt, napjainkban azonban szinte teljesen eltűnőben van. Az alapanyaggyűjtés is egyre inkább csökken, illetve sokszor ökológiailag nem fenntartható módon zajlik. Közép-Európa egyelőre azon fő exportőrök között van, akik hagyományosan sokféle növényi alapanyagot szállítanak nyugat-európai feldolgozóknak.
 
„A gyógynövény a lábunk előtt hever, csak le kellene hajolnunk érte. Magyarország a nyolcvanas években gyógynövény-nagyhatalomnak számított, a termelés és a gyűjtés mára azonban visszaesett. Ugyanakkor napjainkban a gyógynövényekből készült termékek iránti kereslet növekvő tendenciát mutat” – mondta el az esemény előadója, Czirbus Zoltán, a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács elnöke. „Annak érdekében, hogy a gyűjtés szakmai színvonala megfelelő legyen, a gyűjtőket képezni kell. Azokkal, a főleg elmaradott régiókban található önkormányzatokkal, és kistérségekkel, amelyek területén gyógynövény található, megfelelő, szorosabb együttműködést kellene kialakítani, amely hozzájárulhat a hátrányos helyzetű régiók felzárkóztatásához” – tette hozzá Czirbus Zoltán.


A Traditional and Wild program céljai között szerepel a növények gyűjtésével kapcsolatos hanyatló ismeretanyag összegyűjtése, valamint a gyengülő kulturális hagyományok megőrzése, széleskörű megismertetése. Ugyancsak a célok között szerepel Közép-Európa vidéki részein élő hátrányos  helyzetű társadalmi csoportok megélhetésének javítása a fenntartható gyűjtési tevékenység megismertetésével, gyakorlásával. A programban részt vevő szervezetek kialakítják a fenntartható szemléletű alapanyaggyűjtés és feldolgozás módjait is, ami speciális esetekben természetközeli vagy védett élőhelyeken is folytatható.
 
„A négy országot átívelő együttműködésünk olyan ösztönző stratégiát kíván létrehozni, amely megmutatja, hogy a vadon előforduló növényekhez kapcsolódó regionális és kulturális hagyományainak felélesztése hogyan tudja a  helyi közösségeket erősíteni” – mondta el Zámboriné Dr. Németh Éva, a program vezetője és ötletgazdája, a Corvinus Egyetem Gyógy-és Aromanövények tanszékének vezetője. „Célunk, hogy 2014-re olyan modellt dolgozzunk ki, ami szociálisan és kulturálisan elfogadható, gazdaságilag megalapozott, valamint környezetvédelmi szempontból is alkalmazható a vadon élő növények gyűjtésére, feldolgozására és felhasználásra” – tette hozzá Zámboriné Dr. Németh Éva.


"A népi orvoslás akadémiai orvosláson kívüli rendszer, és alapvetően szájhagyományra épül. Tradicionális medicina, egyben élő rendszer. A népi orvoslásban a gyógynövényeknek kiemelkedő szerepük van, a gyűjtés és a gyógymódok generációról-generációra szálltak. Napjainkban divatos természetgyógyászat e tradícionális orvoslás több elemét vette át, mintegy újra életre hívva ezt, a passzív emlékezetben élő tudást" - vélekedett Koltay Erika néprajzkutató.
 
Az eredmények eléréséhez a Traditional and Wild program együttműködő szervezetei felmérik és értékelik a természeti és társadalmi erőforrásokat, etnobotanikai ismereteket azokban a közép-európai régiókban, melyeket képviselnek Csehországban, Szlovéniában, Lengyelországban és természetesen Magyarországon. Hazánkban a Kiskunság és az Ormánság e felmérések súlypontja.
 
"Az Ormánság termőhelyi adottságai kedvezőek mind a gyógynövények termesztéséhez, mind gyűjtéséhez" - mondta el Lantos Tamás, az Ormánság Alapítvány elnöke. "A hagyományos gyógynövénygyűjtés és felhasználás Ormánságban egykor virágzott, azonban napjainkra csaknem teljesen eltűnt. A szervezett gyógynövény-felvásárlás ugyanakkor kisléptékben, de jelenleg is működik. Megfelelő segítséggel a gyógynövény-gyűjtés fokozható lenne, így a mélyszegénységben élők kiegészítő jövedelemhez juthatnának" - tette hozzá Lantos Tamás.

A munka során a partnerek összehasonlítják a régiók helyzetét a vadon termő növények jelenléte, spektruma, hasznosíthatósága, tehát biológiai és környezeti jellegzetességei szerint. Létrehozzák a kiválasztott régiókban található hasznos növények adatbázisát, felmérik a régióra jellemző társadalmi, etnikai, kulturális potenciált, a régió nyitottságát, foglalkoztatási szintjét, majd értékelik, melyek az általánosítható illetve speciális jellegzetességek. Az ilyen többdimenziós regionális elemzésekre és a jó partneri kapcsolatokra épülhet a "transznacionális" piaci modellt megalkotása, amelyben javaslatokat tesznek és módszereket adnak a hagyományos növényfelhasználás ismereteinek megőrzésére és elterjesztésére. Érdekes és szakmailag jól felszerelt bemutató tereket hoznak létre öt régióban, amelyek a képzést és az információk átadását segítik majd széles népcsoportok számára, az iskolásoktól a helyi lakosságon át a kutatókig. Ilyen bemutató tér készül majd Kunadacson is, elősegítve a helyi, és az ide kiránduló lakosság témával kapcsolatos informálódását, a modell "továbbgördülését".

Traditional and Wild Program

Az Európai Uniós támogatásból megvalósuló kezdeményezés négy országban működő kilenc szakmai szervezet tevékenységét fogja össze. A program célja, hogy összegyűjtse és rendszerezze a vadon élő gyógynövényekkel kapcsolatos információkat. A program végére a résztvevő szervezetek olyan szociális és gazdasági modellt dolgoznak ki, amely célja egyrészt a hagyományok megőrzése és továbbadása, valamint az is, hogy a vadon élő gyógynövények gyűjtési módját megismertetve az alacsony foglalkoztatású területek lakóival, csökkenjen a munkanélküliség.
 
A program vezetője a Budapesti Corvinus Egyetem Gyógy- és Aromanövények Tanszéke. A közös munkában három további országban, Csehországban, Szlovéniában és Lengyelországban működő partnerszervezetek vesznek részt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.