Traditional and wild
Köhögéscsillapító tea, méz és palacsinta: mire is jó az akácvirág?
Ráncsimító, bőrtónus javító hatása is van, így előszeretettel alkalmazzák kozmetikumokban. Ha pedig egyszerűen egy kis kényeztetésre vágyunk, tegyünk a fürdővízbe jó sok akácvirágot.
2011.11.21 14:20Traditional and Wild ProgramAz ízletes, fehér virágú akác erdeink csaknem egyötödét teszi ki. Azt hihetnénk, ősi magyar fa, azonban kevesen tudják, hogy Észak-Amerikából, a XVI. században került Európába.
Az akác gyógyászati szempontból igen értékes növény. Virágból készült tea köhögéscsillapító, hurut, és görcsoldó, enyhe hashajtó. Meghűléses betegségeknél izzasztó hatású. Gátolja a túlzott gyomorsavképződést, gyomor- és bélfekély esetén is alkalmazható. A homeopátiában gyomorsavtúltengés ellen használják.
Fánk és palacsinta készítésénél ízesítőként a tésztába keverhetjük, teakeverékekbe pedig ízjavítóként adagolhatjuk.
Ráncsimító, bőrtónus javító hatása is van, így előszeretettel alkalmazzák kozmetikumokban. Ha pedig egyszerűen egy kis kényeztetésre vágyunk, tegyünk a fürdővízbe jó sok akácvirágot.
Nemcsak édes....
Világos, enyhén zöldessárga színű, jelentős gyümölcstartalma miatt nehezen kristályosodó, akácvirág illatú méze nagyon kevés virágport tartalmaz. Az akácméz színe tájegységenként változik a színtelentől az enyhén sárgáig. Különleges minősége miatt a Magyarországon termelt akácméz hungarikumnak számít.
Az akácméz a gyomorsav-túltermelés miatt bekövetkező emésztési zavarok oldására is ajánlott.
Mikor és hogyan gyűjtsük?
Az akácvirágot frissen, a virágzás kezdetén érdemes leszedni. Ez az időszak május-június elejére esik. A virágokat a fürtök begyűjtése után fejtsük le a zöldes kocsányról, és azonnal szárítsuk meg. A megszárított akácvirág kiválóan alkalmas teának.
Hogyan használjuk?
Gyomorsav-túltermelés és emésztési zavarok esetén a panaszok enyhítésére, megszüntetésére, vagy megelőzés céljából készítsünk teát az akácvirágból az alábbiak szerint: 2 teáskanálnyi szárított akácvirágot 2 dl forró vízzel leforrázunk, majd 5 perc elteltével leszűrjük. Íze kellemes, alkalmanként akár élvezeti teaként is fogyaszthatjuk.
Kellemes aromája miatt szörpöt is készítenek belőle, illetve az illatszeripar is használja. Az akácvirágból pálinkát is főzhetünk. A palacsintatésztába mártott, kisütött akácvirág pedig különleges csemegének számít.
Akácos palacsinta
Hozzávalók 4 személyre:
- 16 fürt akácvirág,
- 2 tojás,
- 2 evőkanál cukor,
- 20 dkg liszt,
- 2,5 dl tej,
- a sütéshez: olaj, a tálaláshoz: cukor.
Elkészítése: a tojásokat a cukorral habosra keverjük. Folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a lisztet és a tejet. Az akácvirágfürtöket a sűrű masszába mártjuk, majd bő, forró olajban mindkét oldalát aranysárgára sütjük. Az olajból kiemelve lecsepegtetjük, és porcukorral meghintve kínáljuk. A késő tavaszi délutánok könnyed kísérője.
Háttérinformáció:
Az adatok, információk forrása a Corvinus Egyetem Kertészettudományi karának Gyógy- és Aromanövények Tanszéke. Az adatokat tudományos igényességgel állították össze a tanszék munkatársai.
Az információk begyűjtését és a háttérkutatásokat a Central Europe program keretében, az ERDF társfinanszírozásával folyó Traditional and Wild projekt biztosítja.
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 14:43 Jelentősen átalakulhat a hőmérséklet és a csapadék éven belüli eloszlása
- 12:35 Elhunyt Ratan Tata, India egyik leggazdagabb embere
- 10:34 Több mint negyedével nőtt a szupergazdagok vagyona Szlovákiában egy év alatt
- 8:31 EU-elnökség - Orbán Viktor: azért jöttem, hogy ébresztőt fújjak
- 6:51 Megérkezett a Milton hurrikán előszele
- 16:25 John Hopfield és Geoffrey Hinton kapja idén a fizikai Nobel-díjat
- 14:24 A migrén kezelésének személyre szabott lehetőségeit vizsgálják szegedi kutatók
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06