Az irodákban gyakori a "krónikus unalom"

De jó neki? Gyorsan hízik az unatkozó dolgozó

Létezik a "krónikus unalom" - és az irodai dolgozók egynegyedét érinti is. Nemcsak munkájuk minőségére van hatással, de fizikai és mentális egészségükre is - állítja egy új tanulmány.

2012.01.14 08:55ma.hu

Úgy tűnik, az irodai dolgozók egynegyede krónikus unalomban szenved - erre egy, 102 ember bevonásával készült brit tanulmány mutatott rá.

A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogyan kezelik a helyzetet a dolgozók. 25 százalékuk mondta: nála fennáll a krónikus unalom, a "megküzdés" pedig abban merül ki, hogy csokoládét eszik vagy iszik egy kávét. A fásult dolgozók a napjukat fejezték be inkább alkoholfogyasztással.

Az unalom hatással volt arra, hogyan végzik a dolgozók a munkájukat. A felmérésben részt vettek csaknem 80 százaléka mondta, hogy az unalom miatt gyakran elveszítik koncentrálóképességüket, és több, mint felük állította, hogy emiatt hibázik is.

A dolgozók fele elismerte, a "krónikus unalom" kényszeríti őket arra, hogy elhagyják a munkahelyüket.

A tanulmány rámutatott: az irodai unalom egyik legjelentősebb oka az igénytelen munka és terhelés. A menedzsereknek foglalkozniuk kellene azzal, hogy csökkentsék a munkahelyi unalom forrásait és egészségesebb légkör alakuljon ki.

Az is kiderült, egyes emberek sokkal hajlamosabbak az unalomra, mint mások. Érdemes megfontolniuk a vezetőknek, hogy kiszűrjék az arra hajlamos dolgozókat, amikor kollégáik kiválasztásáról vagy fejlesztéséről döntenek - mondta el Dr. Sandi Mann, a Central Lancashire egyetem munkatársa.

A kutatók szerint a munkahelyi rotáció és fejlesztési programok csökkenthetik az unalom-problémát. Egészséges italokkal és ételekkel a rendelkezésükre állni szintén helyes megoldás lehet - ezzel hozzájárulnának, hogy a dolgozók elkerüljék az egészségtelen választásokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.