Agresszívabb, aki nem gondol bele a jövőbe

Élj a mának, büntess keményebben...?

Nagyobb valószínűséggel viselkednek agresszívan azok az emberek, akik a "mának élnek", és nem látják be magatartásuk jövőbeni következményeit. Ez különösen igaz, ha szeszes italt ittak - adta hírül egy új tanulmány.

2012.01.06 08:15ma.hu

Azok az emberek, akik az "itt és most"-ra fókuszálnak, anélkül, hogy belegondolnának tetteik következményeibe a jövőre néve, józanon is agresszívabban viselkednek másoknál, de ez sokkal jobban felerősödik akkor, ha alkoholt is ittak - mondta el Brad Bushman, az Ohiói állami egyetem professzora.

Ha valaki mérlegeli, mivel járhatnak a cselekedetei, a berúgást is óvatosabban műveli, és annyira agresszívvé sem válik, mint az, aki nem gondol bele a tetteibe.

A tanulmány 495 olyan felnőtt viselkedését vizsgálta, akiknek kora átlagosan 23 év volt, és több-kevesebb rendszerességgel ittak alkoholt. Egy tesztet kellett kitölteniük, amely azt tudakolta, képesek-e belegondolni jelenbeli tetteik jövőbeni hatásaiba.

Majd a résztvevők különböző italokat kaptak: az "alkohol csoport" alkoholt és narancslét keverve, a "placebo csoport" pedig nagyon kevés alkohollal kevert narancslét.

Ezt követően mindkét csoportban vizsgálták az agresszió szintjét, egy számítógépes sebesség-teszt segítségével, mely alatt a résztvevők azt hitték, más emberekkel versenyeztetik őket.

A győztes egy ártalmatlan, de kissé fájdalmas elektromos sokkot adhatott a vesztesnek, annak hosszát ő határozta meg. Mint tudjuk, ellenfél valójában nem is volt.

Minden résztvevőnél figyelték azonban, milyen mértékű "megtorlást" alkalmazott.

"Minél kevésbé gondolt bele a jövőbe egy résztvevő, annál keményebb "megtorlást" tanusított, különösen, ha ivott. Ezek az emberek sokkolták az ellenfelet a leghosszabb ideig és a legkeményebben. Az alkoholnak nem volt azonban akkora hatása azokra, akik mindig szem előtt tartották a jövőt"
- mondta el Bushman.

A férfiak a nőknél agresszívabbak voltak, de a hölgyek is keményebben reagáltak a sokkoláskor, ha a mának élő típusok voltak.

A tanulmány a Journal of Experimental Social Psychology-ban jelent meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.