Nem árt vigyázni: kockázatos agresszívnek lenni

Felnőttként a sürgősségin köt ki az agresszív gyerek

Érdemes lenne mindent megtenni a gyermekkori agresszió ellen - a viselkedés, amelyet a csemetétől már akkor sem viselünk el, felnőttkorában egészségügyi problémákat okozhat neki.

2011.11.17 08:20ma.hu

Összefüggésbe hozták a kutatók a gyermekkori agressziót a későbbi elégtelen egészséggel - sőt, szívproblémák előrevetítője is lehet.

A kutatók csoportja 3900 kanadai - Quebec-i - embert vizsgált: milyenek voltak az iskolában, negyedik és hetedik évfolyamon, 1976 és 78 között, majd pedig milyen kezelésekre szorultak később, 1992 és 2006 között.

A gyermekkori agresszió 8,1 százalékkal tette valószínűbbé az egészségügyi beavatkozások szükségességét. A sérülések valószínűsége 10,7 százalékkal nőtt, 6,2 százalékkal emelkedett az orvos specialistáknál tett látogatások száma és 12,4 százalékkal a sürgősségi ellátásoké.

Az életmódhoz köthető egészségügyi problémák összességében 42 százalékkal voltak valószínűbbek a gyermekként agresszívan viselkedőknél. Az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség és az alkoholfüggőség is a problémák között szerepelt.

A gyerekként agresszívan viselkedő nőknél pedig megnőtt a nőgyógyásznál tett látogatások száma is 18-23 évek korban...

A tanulmány a Canadian Medical Association Journal-ban jelent meg. Ugyanezek a hatások mutatkoztak meg egyébként akkor is, ha a szexuális élet, az oktatás vagy a szegényes környezet hatásait számításba vették a kutatók.

A vizsgált emberek ugyanakkor az egészségügyi szolgáltatásokat kevesebbet használták - mondta el Dr. Caroline Temcheff, a Sherbrooke egyetem munkatársa.

A gyermekkori agresszió tehát komoly egészségügyi kockázatot rejt magában. Még idejekorán tenni kellene ellene, hogy a későbbiekben ne romoljon a helyzet.

Dr. Sarah Stewart-Brown az angliai Warwick egyeteméről hozzátette: a gyermekkori agresszió valószínűleg reakció a stresszes környezetre. Az iskola nem feltétlenül segít annak ellensúlyozásában, amit otthon lát a gyermek. A legnagyobb változást a szülők hozzáállása hozná.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.