Elveszik a szabadban töltött idő - jönnek a kilók

Kiszúr a túlsúlyos gyerekekkel a visszaállított óra!

Úgy tűnik, egyre több ellendrukkere van az óraátállításnak. Kiderült, könnyebb a túlsúlyos gyermekeknek lefogyni, ha az órákat nem állítjuk vissza október végén.

2011.11.10 14:20ma.hu

Nem segít a túlsúllyal küzdő gyermekeken, ha az ősz kezdetével visszaállítjuk egy órával az órákat - derítette ki egy új tanulmány. A gyerekek ugyanis fizikailag aktívabbak a hosszabb napokon.

Úgy tűnik, az egészségre nézve többet spórolhatnánk, ha az idő maradna a helyén október végén, mint az átállítással - melynek egyébként valóban a spórolás a lényege.

A londoni kutatók tanulmánya rámutatott: a gyerekek 8-11 éves kor között délután 5 és 8 óra közt a legaktívabbak, különösen azokon az estéken, amikor hosszú ideig világos van.

A tanulmány 325 gyermeket vizsgált az angliai Hertfordshire-ből: 817 nap, négy évszak alatt. A legaktívabbnak akkor látszottak, amikor 14 vagy ennél is több órán keresztül volt napfény.

A hosszabb napok az elhízás kezelésének kulcsai is lehetnek. Dr. Anna Goodman kutató elmondta: természetes, hogy ha a gyermekeknek van lehetőségük több időt a szabadban tölteni, kint szaladgálni és játszani, ez biztosíthatja fittségüket és megelőzheti a gyermekkori elhízást.

A Journal of Physical Activity and Health lapban megjelent eredmények szerint a hosszabb napokon a gyerekek 22 százalékkal több időt töltenek a szabadban, ám amint a napok rövidülnek, ez 13 százalékra esik vissza. A trend pedig teljesen független attól, milyen éppen az időjárás.

Az óra-átállítással kapcsolatban az utóbbi időben több ellenvélemény is megfogalmazódott. Magyarország egyébként 1980 óta tér át minden évben a nyári időszámításra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.