Kevesebbszer kell orvos, mióta házasodhatnak

Jó hatású az egészségre a melegházasság?

Az azonos neműek házasságának legalizálása egészségesebb környezetet teremthet a homoszexuális és a biszexuális férfiak számára - állítják amerikai kutatók.

2011.12.20 13:02MTI

Az American Journal of Public Health című folyóiratban megjelent tanulmány szerint miután Massachusetts államban 2003-tól engedélyezték az azonos neműek házasságát, jelentősen visszaesett a homoszexuális férfiak rendelőintézeti látogatásainak a száma, függetlenül attól, hogy a kutatásba bevont alanyok stabil kapcsolatban éltek-e.

Már korábbi kutatások is sugallták, hogy a homoszexuális férfiak nagyobb valószínűséggel szenvednek depressziótól és öngyilkossági gondolatoktól, mint heteroszexuális társaik, és ennek részben a társadalmi kirekesztettség lehet az oka - számolt be a BBC brit közszolgálati médium internetes oldala.

Jelenleg hat amerikai államban engedélyezik az azonos neműek házasságát, közülük is Massachusettsben léptették először érvénybe a törvényt.

A Columbia Egyetem Mailman Közegészségügyi tanszékének kutatói azt vizsgálták, hogy az egyik egészségügyi klinikán bejegyzett 1211 homoszexuális férfi milyen gyakorisággal kereste fel az intézményt a melegházasság engedélyezés előtti, illetve utáni 12 hónapban.

A törvény életbe léptetése után a látogatások száma 13 százalékkal esett vissza. Csökkent a vérnyomásproblémák, a depressziós esetek, és az alkalmazkodási zavarok száma.

A szakemberek szerint mindez a csökkent stressznek köszönhető. A kutatás nem terjedt ki a leszbikusokra, mivel alacsony számuk miatt nem lehetett volna statisztikailag jelentős eredményeket kapni.

"Az eredményeink azt sugallják, hogy ezeknek a korlátoknak az elmozdítása jó hatással van a homoszexuális és a biszexuális férfiak egészségére" - mondta a tanulmányt vezető Mark Hatzenbuehler. - "A házasság szintjén való egyenlőségnek széles körű közegészségügyi haszna lehet, mivel csökkenti a stresszel összefüggő egészségi állapotot".

A brit Terrence Higgins Trust elnevezésű, szexuálisegészség-védelemmel és HIV-fertőzöttekkel foglalkozó jótékonysági szervezet szóvivője szerint egyértelmű összefüggés van a boldogság és az egészség között.

"Nem meglepő, hogy azok az emberek, akiket másodrendű állampolgárokként kezelnek, hajlamosak alulértékeli önmagukat, emiatt pedig fokozott veszélyben vannak bizonyos kockázatokkal szemben" -
tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.