A homoszexuálisok másként beszélnek?

Figyeld a magánhangzóját, kiderül, meleg-e?

Egy új tanulmány szerint könnyen rájöhetünk beszélgetőpartnerünk szexuális orientációjára, ha különösnek halljuk azt, ahogyan a magánhangzókat ejti.

2011.05.25 17:00medipress.hu

Nem tudjuk pontosan, hogyan reagálnak a hallgatók ezekre a hangokra.” – mondta el Erik C. Tracy, az Ohio Állami Egyetem kognitívpszichológia-professzora.

„Más kutatások már számtalan módon próbálták kielemezni, miért ejtik máshogy a magánhangzókat a homoszexuálisok. Bármi is ez a különbség, az biztos, hogy a hallgató ezt észreveheti.”


Sokan hajlamosak messzemenő következtetéseket levonni, ha furcsa hangot hallanak a telefon túlsó végén. A tanulmány szerint ilyenkor általában helyesek a megérzések.

„Mindennapos jelenségről van szó. Gyakran beszélünk telefonon ismeretlen emberekkel, és a hangjuk alapján elképzeljük a nemüket, a korukat, a jellemüket és a szexuális orientációjukat.”
– vélik a kutatók.

A folyamat megértéséhez a szakemberek egyetlen összetevőt, a nemi beállítottságot vizsgálták. Hét heteroszexuális és ugyanennyi meleg férfit kértek meg arra, hogy magnóra mondjanak fel egyszótagos szavakat, majd a felvételt lejátszották másoknak.

A hallgatóknak úgy kellett kitalálniuk, milyen nemhez vonzódik az illető, hogy vagy csak a szavak első hangját vagy az első kettőt vagy az egész szót lejátszották nekik.

Az első esetben nem találták el a beszélők orientációját, a másodikban azonban már 75 százalékban helyesen tippeltek.

A kutatók biztosak abban, hogy a magánhangzó megjelenése segítette őket a jó megoldásban. Az eredményeket május 23-án mutatták be az Akusztikus Társadalmi Konferencián Seattle-ben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.