Kétszer nagyobb az esély a súlyos betegségre?

Előbb lesznek rákosak a melegek - a leszbikusok nehezen gyógyulnak?

Egy amerikai tanulmány szerint a meleg férfiak kétszer nagyobb eséllyel kapnak rákbetegséget, mint heteroszexuális társaik, a biszexuális és leszbikus nők egészsége pedig a felgyógyulás után lesz sokkal rosszabb, mint a többségnek.

2011.05.17 19:00medipress.hu

A Kalifornai Egészségügyi felmérés keretében három alkalommal, 2001-ben, 2003-ban és 2005-ben végeztek vizsgálatot összesen 122 345 emberen. Közülük 1 493 férfi és 918 nő vallotta magát homoszexuálisnak, a biszexuális nők száma 1 116 volt.

3 690 férfi és 7 252 nő mondta, hogy valaha élete során már diagnosztizáltak nála daganatot. Ez a meleg férfiakkal kétszer olyan gyakran fordult elő, mint a heteroszexuálisokkal, a nők esetében azonban nem volt felfedezhető ilyen összefüggés.

A kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy a minta nem reprezentatív, hiszen nem vette figyelembe azokat, akik már elhunytak a betegségben.

Dr. Ulrike Boehmer,
a Bostoni Egyetem tanára kiemelte, hogy nem mondhatjuk, hogy a homoszexualitás a rák kockázati tényezője lenne, mivel számos egyéb tényező is közrejátszik a betegség kialakulásában.

Jason Warriner,
a Terrence Higgins Szövetség egészségügyi igazgatója szerint a HIV-fertőzés magasabb aránya okozhatja a több daganatot a meleg férfiak körében.

"Tudjuk, hogy a HIV betegség több ráktípus kialakulásában is szerepet játszik, a humán papilloma vírus pedig a végbéldaganattal áll összefüggésben, amely szintén ezt a kört érinti. A fiatal lányok már egy ideje oltásban részesülnek különböző rákbetegségek ellen, de a szájban és a végbélben kialakuló daganatok előfordulása miatt szükséges lenne a fiúkat is bevonni a programba."


Jessica Harris, a brit Rákkutató Intézet munkatársa hozzátette, hogy a homoszexuális férfiak hajlamosabbak az olyan káros szenvedélyekre, mint a dohányzás, ez szintén növeli a kockázatot.

Ráadásul úgy tűnik, nagyon sokan épülnek fel a betegségből. Míg a túlélő leszbikus és biszexuális nők a heteroszexuálisoknál gyakrabban nyilatkoztak úgy, hogy gyógyulásuk ellenére továbbra sem örvendenek jó egészségnek, a férfiakra ez nem volt jellemző.

Dr. Boehmer ezt azzal magyarázza, hogy ezek a nők rendszeresen élnek át diszkriminációt, előítéleteket vagy akár erőszakot, ami nem tesz jót a lelkiállapotuknak.

Éppen ezért a meleg férfiak esetében a megelőzésre, a nőknél pedig a felgyógyulás utáni nyomon követésre kellene nagyobb hangsúlyt fektetni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.