Nagyobb kockázatnak van kitéve a szívproblémás

A hólapátolástól tényleg szívrohamot kaphatunk?

Sokan hisznek az elméletben, de korábban kevés bizonyíték szolgált arra, hogy a hólapátolás valóban növelné a szívroham esélyét - kanadai kutatók szerint most már bizonyíték is van.

2011.12.16 08:15ma.hu

Kevés bizonyíték állt rendelkezésre korábban arra nézve, hogy a szívroham kockázatát növelné a hólapátolás, noha az emberek közül sokan gondolják így. A kanadai Kingston egyetem kutatói úgy döntöttek, végére járnak a dolognak.

Ötszáz, szívproblémákkal küzdő embert vontak be tanulmányukba, akik az elmúlt két téli szezonban betegségük miatt a Kingston General kórházba kerültek.

Közülük 35 (azaz 7 százalék) akkor kezdett tüneteket érezni, amikor a havat lapátolta.

"Ez igen nagy szám - mondta el Dr. Adrian Baranchuk, a Kingston General kardiológus professzora. - 7 százalék minden egészségügyi területen jelentős, nemcsak a szívbetegségek esetében. Ha azt is számításba vesszük, hogy több beteg esetleg nem említette, hogy a tünetei érzékelése idején hólapátolással volt elfoglalva, ez a szám könnyen duplázódhat."

A kutatók három olyan jelentős tényezőt is észrevettek, amely nagyobb kockázatnak tette ki a szívproblémával küzdő embereket: 31 beteg az erősebbik nemhez tartozott.

Családjukban korábban előfordult korai koszorúér-betegség (20 betegnél), valamint dohányoztak - a betegek közül 16.

Azt is megfigyelték, hogy akik nem hanyagolták el az orvosok által felírt kezelést, alacsonyabb kockázatnak voltak kitéve.

A tanulmány a Clinical Research in Cardiology lapban jelent meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.