Mindegy, szándékos, vagy így esett: halálos lehet

Könnyebben megöli a szívroham a gyermektelen férfit

Meghökkentő: a gyermektelen férfiaknak 17 százalékkal nagyobb az esélyük arra, hogy belehalnak egy szívrohamba vagy stroke-ba, mint apává lett társaiknak.

2011.09.27 14:25ma.hu

A férfiak, akik utód nélkül maradnak életük során, sokkal valószínűbb, hogy belehalnak egy szívrohamba vagy stroke-ba, mint azok, akiknek születtek gyermekeik. Az apaság tehát jó hatással van az egészségre - mutatta ki egy új tanulmány.

A kutatók 135 ezer idősebb férfi sorsát követték figyelemmel egy évtizeden keresztül, hogy kiderítsék, hogyan befolyásolja az apaság az egészséget.

Kiderült, hogy a gyermektelen férfiak, illetve azok, akiknek csupán egy gyermeke volt, nagyobb eséllyel haltak bele szívproblémákba, mint például infarktus, illetve lettek a stroke áldozatai, mint azok, akik kettő vagy több gyermeket neveltek - mondta el Michael L. Eisenberg kutató.

Nem világos egyelőre, hogy a szülővé válás van-e közvetlen hatással a stroke és a szívroham kockázatának csökkentésére, avagy az életmódbeli változások, melyek azzal járnak, hogy valakinek gyermeke van.

Minden férfi, aki részt vett a tanulmányban, házas volt, vagy régebben volt felesége - ám hogy a gyermektelenség szándékos választás volt, vagy terméketlenség eredménye, az nem tisztázott a vizsgálatban.

Mivel azonban a házas, de gyermek nélküli férfiak 75 százaléka vallotta, hogy szeretne gyermeket, úgy tűnik, igen sokan voltak a csoport tagjai közül terméketlenek.

A hormonális problémák, melyek terméketlenséghez vezethetnek, emelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is.

Az mindenestre kiderült a tanulmányból, hogy a követés 10 éve alatt a gyermektelen férfiak ötöde hunyt el szívbetegség miatt - 17 százalékkal nagyobb volt a kockázatuk a szívbetegség miatti halálra, mint azoknak, akik édesapák voltak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.