Mi a teendő, ha nehezen kezdi a sulit?

A gyerek ne lássa, hogy Ön is ideges...!

Az iskolakezdés nemcsak a gyermek számára jelenthet megterhelést, de a szülő is izgul, hogyan állja meg a helyét csemetéje az új iskolában, vagy hogyan rázódik vissza a suliba.

2011.08.29 08:30ma.hu

A nyár vége nem csupán azt a kellemes érzést veszi el a gyermekektől, hogy későig fenn maradhatnak és reggel tovább alhatnak: becsengetnek, kezdődik az iskola, és minden, ami vele jár.

Azoknak, akik most kezdik a sulit, jelentős változásokat jelent az életében, de azok számára sem könnyű, akik úgy érzik, teljesen elszoktak az iskolától, és semmi kedvük újra belerázódni a tanulós hétköznapokba, netán új iskolába kerülnek.

Az első napokban tapasztalható idegesség, rosszkedv normális.
A szülőknek tudniuk kell azonban, hogyan könnyítsék meg a gyermekek számára s stresszt, és kezeljék a problémákat a későbbiekben is.

Persze, hogy ő is ideges a sulikezdéskor: különösen, ha látja, hogy a gyermek stresszes. Nem kell azonban eltúlzott reakciókkal reagálnia és magát is belelovallnia a félelmekbe, feszültségbe. A gyermekeknek meg kell küzdeniük a kényelmetlen érzéseikkel, gond akkor van, ha a szorongás, az idegesség hosszabb ideig nem múlik el.

Az ismeretlentől való félelem természetes: nem tudják, ki lesz a tanítójuk, tanáruk, mennyire lesz megfelelő a teljesítményük - milyenek lesznek az osztálytársak. A kisebbeknél a szülőktől való elválás, sőt olyasmi is okoz problémát, hogy nem tudják, képesek lesznek-e majd önállóan megtalálni a helyiségeket, például a vécét.

Több dolgot is tehet a szülő a stressz megkönnyítése érdekében:

- Tervezze be az iskola meglátogatását. Utazzon, sétáljon el a gyermekkel még a tanítás megkezdése előtt, ahol akár a tanárával is találkozhat. Nézze meg az osztálytermet, a játszóteret.

- Beszéljünk még az iskolakezdés előtt a napi rutinról: tudja a gyermek, mit várhat majd egy tipikus iskolai napon.

- Az átszoktatást kezdjük el korábban: írjunk elő korábbi lefekvést, és korábbi kelést reggelente, így a gyermek előbb megszokja a megváltozott rendet.

- Játsszunk iskolát otthon - különösen, ha van a gyermeknek fiatalabb testvére, vagy testvérei. Beszéljünk az iskolai szabályokról.

Ne lássa a gyermek, hogy mi is aggódunk


A szülőnek a saját aggodalmaival is meg kell küzdenie. Nyugodtnak és támogatást nyújtónak kell lennie, azt kell mutatnia: bízik a csemetében. Ne lássa a gyermek, hogy ő legalább olyan ideges.

A szülő nyugalma és magabiztossága a csemetét is megnyugtatja. Ezen felül az anya és az apa a tanárokra is számíthat, akik szintén részt vesznek abban, hogy megkönnyítsék a beilleszkedést a gyermek számára. Megfelelő rutinjukkal ők is kiderítik az első időszakban, mely diákoknak sikerült könnyebben a váltás, és kik azok, akik nagyobb segítséget igényelnek.

A gyermek aggodalmai nem múlnak el egyik napról a másikra, időt vesz igénybe a dolgok új rendjének elfogadása. De egy hónap után biztosan el kell hogy múljanak.

Azok a gyerekek, akiknek extra segítségre van szükségük, általában tipikus tüneteket mutatnak: problémáik vannak az alvással, visszatérő gyomorfájásról számolnak be. Rossz álmok gyötrik őket, étvágytalanok, viselkedésük makacs, akaratos, önfejű, követelőző lehet.

A problémák, ahogyan feljebb is szó volt róla, az idősebbeknél is ugyanúgy fennállhatnak. A tinik leggyakrabban olyan dolgok aggasztják: "Be tudok majd illeszkedni?" "Megfelelő az öltözködésem?" Náluk is megfigyelhető, hogy egyre kevésbé tudnak koncentrálni, illetve fokozott honvágy gyötri őket - ez komolyabb problémára hívja fel a figyelmet.

Meg kell tanulniuk elfogadnia az új környezetet. Segíthet a csatlakozás bizonyos iskolai tevékenységekhez, szakkörökhöz, amelyek érdeklik a gyermeket, de olyasmire is járhat, amely egyébként vidámabbá teszi, elszórakoztatja, és közben fejlődik is: különféle klubok, éneklés, sport...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.