A zárkózott csemeték rosszul járhatnak

Ne legyen ideges a gyereke, mert nem barátkoznak vele?

A kamaszkor közeledtével egyre fontosabbá válnak a szoros barátságok. A zárkózott gyerekek azonban nehezen teremtenek kapcsolatot a társaikkal.

2011.09.04 09:00medipress.hu

A kutatásba 2 500 ötödik osztályos tanulót vontak be. Akadtak köztük „ideges-magányos” módon és más formában zárkózottak egyaránt, illetve olyanok, akik nem küszködtek ilyen problémával.

A vizsgálatot az Arizonai Egyetem munkatársai végezték, tanulmányuk a Child Development című folyóiratban jelent meg. Az ideges-magányos gyermekek szívesen építenének ki kapcsolatot a többiekkel, félénkségük azonban megakadályozza őket a barátkozásban, és gyakran szoronganak kortársaik között.

Ezzel szemben a társaságkerülő módon zárkózottak nem is igazán vágynak a többiek barátságára, ezért között nincsenek is kellemetlen érzéseik akkor, ha valaki mégis ismeretséget kezdeményez.

A gyerekek viselkedését és érzéseit úgy térképezték fel, hogy arra kérték őket, jellemezzék osztálytársaikat bizonyos kritériumok - zárkózottság, agresszivitás, barátkozás, érzékenység - szerint.

Ugyanezeket a kérdéseket a kutatók a tanároknak is feltették. A kérdőívet a tanév elején, közben párszor és a végén töltették ki, majd az eredmények alapján osztották a gyerekeket három csoportba: ideges-magányos, társaságkerülő és nem zárkózott.

A három csoportból az ideges-magányos gyermekek tűntek a legérzékenyebbnek, és ők voltak leginkább kitéve a bántásnak és kiközösítésnek is.

Nagyon kevés barátjuk volt, és ezek a kapcsolatok sem bizonyultak tartósnak. Mindennek oka az állandó ideges viselkedésük volt. A társaságkerülő gyerekeknek több volt a barátjuk, és jobban fenn is tudták tartani a kapcsolatot.

A tanulmány azt is kimutatta, hogy ha valakinek van barátja, sokkal kevésbé fenyegeti a kiközösítés réme. A kutatás vezetője, Gary Ladd így számolt be az eredményekről:

"Fontos, hogy megértsük a zárkózott gyermekek természetét. A kiközösítésnek súlyos következményei lehetnek, ezért arra kell ezeket a fiatalokat bátorítani, hogy keressék a kapcsolatot társaikkal, és valamilyen sporttevékenység vagy egyéb elfoglaltság során képesek legyenek barátságokat kialakítani."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.