A szívroham és a stroke is fenyegeti őket

A cukorbetegek gyorsabban haladhatnak az elbutulás felé

A cukorbetegeknek kétszer akkora esélyük van viszonylag fiatalon szívrohamot vagy stroke-ot kapni, de nemcsak emiatt kell aggódniuk.

2011.09.21 10:25ma.hu

Nem csupán a stroke-ra és a szívrohamra van nagyobb esélye annak, aki diabéteszben szenved. Egy új, Japánban végzett tanulmány szerint drámai mértékben emeli az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét is, illetve a demencia más típusaiét.

A tanulmányban több mint ezer, 60 év feletti nő és férfi vett részt. A kutatók megállapították, hogy a cukorbetegeknek kétszer akkora esélyük volt Alzheimer-kórra 15 éven belül, mint a normális vércukorszinttel rendelkezőknek, és csaknem ugyanennyivel esélyesebbek voltak arra, hogy a demencia - elbutulás - típusai alakuljanak ki náluk.

Rachel Whitmer PhD, epidemiológus szerint nagyon fontos tudatni az emberekkel, hogy a diabétesz jelentős rizikó a demencia minden típusának kialakulásában.

Hozzátette, számos kérdés maradt még a cukorbetegség és a demencia közti kapcsolatot illetően, de azzal nem lehet vitatkozni, hogy a diabétesz óriási kockázatot jelent - csupán még az nem tisztázott, hogy miért.

Számos módon működhet közre a demencia kialakulásában a diabétesz, ezeket még fel kell deríteni. Az inzulin rezisztencia, amely magas vércukorszintet eredményez és bizonyos esetekben 2-es típusú diabéteszhez vezet, szerepet játszhat az Alzheimer-kór kialakulásában is.

A magas vércukorszint - a magas koleszterinhez hasonlóan - felelős lehet az agy artériáinak szűkítésében és megkeményedésében. Ez az állapot az atherosclerosis, mely vaszkuláris demenciát hozhat magával.

Azoknál is magas volt a demecia kialakulásának esélye, akik nem diabéteszesek, de csupán egy lépcső választotta el őket attól - vagy csökkent a glükóz-toleranciájuk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.