Soha nem túl késő leszokni

Már nagyon fiatalon lecsaphat a dohányosokra a szívroham

Amerikai kutatók megállapították: a dohányosok jóval fiatalabb korban szenvedhetnek el szívrohamot, mint a nem dohányzók.

2011.10.11 22:30MTI

A Michigani Egyetem munkatársai 3600 embert vontak be vizsgálatukba, akit szívrohammal vagy annak gyanújával vettek fel kórházba.
   
A pácienseknek mintegy negyede volt dohányos, a többiek nem dohányoztak. Michael Howe és kutatócsoportja megállapította, hogy a nem dohányzó férfiak átlagosan 64 éves korukban kerültek kórházba, míg a dohányos férfiak 55 évesen. A szívroham gyanújával felvett nőknél 70 év volt átlagéletkor a nem dohányzók körében, és 57 év a dohányosoknál.
   
A kórházba került dohányosoknak kisebb valószínűséggel volt más egészségügyi problémájuk a rohamot megelőzően, így ritkábban volt magas a koleszterinszintjük, a vérnyomásuk vagy a vércukorszintjük. Ez és fiatalabb koruk magyarázza, hogy a dohányosok kisebb valószínűséggel haltak meg a szívrohamot követő 6 hónapon belül: a dohányos férfiak 3, a nem dohányzók 5 százaléka, valamint a dohányos nők 6, a nem dohányzóknak pedig 8 százaléka.
   
"Soha nem túl késő leszokni, az előnyök pedig nagyon hamar jelentkeznek" - hangsúlyozta Gregg Fonarow kardiológus.
   
A tanulmányt az American Journal of Cardiology című orvosi folyóirat online kiadásában tették közzé.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.