Agyhullámok révén követi nyomon az alvás minőségét

A "gondos" okostelefon azt is figyeli, jól alszunk-e

Az agyhullámok megfigyelése révén követi nyomon a felhasználók különböző alvási fázisainak idejét egy új okostelefon-alkalmazás, amely az alvás minőségi és mennyiségi javítását is segítheti.

2011.10.11 05:59MTI

A Sleep Manager (alváskezelő) elnevezésű alkalmazás egy finom érzékelővel ellátott fejpánttal van összehangolva, amely - a tudományos vizsgálathoz hasonló, de mégis fogyasztóbarát szinten - méri az agyhullámok aktivitását, a szemmozgást és az izmok összehúzódását a könnyű, a mély és a REM, vagyis a gyors szemmozgással kísért alvási periódusokban.
   
"Az alvással az a helyzet, hogy nem csupán a mennyisége, hanem a minősége is számít" - mondta Ben Rubin, a fejlesztő Zeo vállalat társalapítója. A fejpánt által vett jelek Bluetoothon keresztül jutnak el a felhasználók iPhone-jaira, iPad táblagépeire vagy androidos okostelefonjaira, ahonnan a Zeo honlapjára kerülnek.
    
Az alvás minőségi kiértékelését követően a vállalat a felhasználó alvási szokásainak trenírozására használja fel a kapott információkat. Tanulmányok kimutatták, hogy ha az ember a könnyű alvási fázisában ébred fel, akkor jóval felfrissültebbnek érzi magát. Ennek megfelelően az alkalmazásnak megvan az a képessége, hogy felébressze a felhasználót, amikor épp ebben a periódusban van.
   
A Sleep Manager emellett összehangolható a fizikai aktivitását figyelő RunKeeper, valamint a táplálkozástervezést segítő DailyBurn alkalmazásokkal, ezzel teljes képet adva a felhasználóknak arról, hogy miként függ össze az alvással töltött óráik minősége a mozgásukkal, illetve az étrendjükkel.
   
Rubin ugyanakkor elismeri, hogy az alkalmazásnak vannak bizonyos korlátai, de ettől függetlenül rendkívül közel áll ahhoz, hogy visszaadja egy igazi laboratóriumi körülmények között elvégzett alvásvizsgálat eredményeit. A vállalat fejlesztőcsapatában egy házon belüli alvásszakértő is dolgozik, valamint a Harvard és a Colorado-Boulder Egyetem szakembereiből álló tanácsadó testület is segíti a munkálatokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.