A tokofóbiás inkább az abortuszt választja

Engedélyeznék az angolok a császármetszést a rettegőknek

Nem hisztéria: igen sokat, tízből egy nőt érint a tokofóbia, amely azt jelenti, hogy irreális rettegéssel tölti el őket a terhesség és a szülés gondolata. Úgy tűnik, Angliában felajánlanák nekik a császármetszést, akkor is, ha az nem indokolt.

2011.11.23 16:55ma.hu

Meglehetősen megnőtt napjainkban a császármetszések száma a kismamák körében.

Ahogyan azoknak a nőknek a száma is, akiket olyan rettegés tölt el már a terhesség gondolatára is, hogy azt sem fogják fel, hogyan eshettek egyáltalán teherbe. Ha pedig a szülésre gondolnak, biztosak abban, hogy meg fognak halni.

Egy brit felmérés szerint 10-ből egy terhes nőt érint a tokofóbia, ez az irreális félelem. Angliában az új szabályok szerint engedélyezhető lenne a császármetszés a félelemmel küzdő anyáknak, mert ők valóságos traumaként élnek meg mindent, ami a terhességgel és a szüléssel kapcsolatos.

Még az is előfordul, hogy a tokofóbiás inkább az abortuszt választja, mint hogy szembe kelljen néznie a rettegett szituációkkal és a természetes úton történő szüléssel.

Jelenleg a császármetszés előre eltervezése azoknál jogos, akik ikreket várnak, magas a vérnyomásuk, cukorbetegek, vagy a baba rossz pozícióban helyezkedik el a méhben.

A tervek szerint azonban a nem is olyan ritka mentális problémával küzdő nők számára is elérhető lenne az előre tervezett császármetszés.

Malcolm Griffith, a Luton és Dunstable kórház nőgyógyásza és tanácsadó szülésze azt mondta: nem hinné, hogy szokatlan kérés lenne a császármetszés, mert ez azoknál a nőknél is előfordulhat, akiknek nagyon rossz tapasztalataik voltak első gyermekük születésénél.

Ő maga több olyan nővel is találkozott, aki számára olyan trauma volt mindkét szülése, hogy amikor harmadszorra teherbe esett, abortuszt kért, mert képtelen volt elviselni a gondolatot, hogy az egésszel újra meg kelljen birkóznia.

"A császármetszés annyira rutinnak számít, hogy a legtöbb terhes nőt érdekli és igénybe venné azt" - tette hozzá a doktor.

A tokofóbia sok esetben egy korábbi traumatikus élmény miatt alakul ki, de olyanok is vannak, akiknél alaptalanul jött létre az irreális félelem, akár még kislányként.

Annyi bizonyos, hogy a félelmekkel küzdő nőnek először egy konzultáción kellene átesnie, és amennyiben bebizonyosodik, hogy irreális rettegésről van szó, felajánlható lenne számára a császármetszés.

Nők százai azért esnek át császármetszésen, mert váratlan komplikáció vagy vészhelyzet áll elő a szülés során.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.