Egyre kevésbé hallott az anyuka egy betegség miatt

"Süketté tettek a gyerekeim" - megdöbbentő reakció szülés után

Operációra szorult egy édesanya, aki - megdöbbentő módon - minél több gyermeket szült, annál jobban elveszítette a hallását. A harmadik baba születése után már szinte süket volt, még azt sem tudta megmondani, miről beszéltek az orvosok.

2011.11.20 14:55ma.hu

Műtéti beavatkozással hozták helyre egy fiatal édesanya hallását: az Utah állambeli Salt Lake City-ben élő Heather Simonsennél akkor telt be a pohár, amikor harmadik gyermeke sírását szinte egyáltalán nem hallotta, ahogyan azt sem, mit beszélnek körülötte az emberek.

Hallása fokozatosan romlott első két terhessége alatt, s mire harmadik babája a világra jött, szinte süketté vált. Csak később derült ki, hogy egy ritka betegségben szenved, oszteoszklerózisban - ez egy genetikai probléma, mely a harmadik hallócsontot érinti.

Heather és a kis London, születése után - Fotó: KSL

"Nagyon nyugtalanító és zavaró volt a dolog - nem értettem, mi a baj, mi történt velem" - mondta Heather, aki minden terhességénél úgy érezte, eldugult a bal füle, a hangok csak jönnek és mennek, de nem érti tisztán őket.

Elment egy fül-orr-gégészhez, aki azt mondta neki, úgy tűnik, a hallása romlani kezdett, és a bal fülén valószínűleg segédeszközre lesz szüksége. Heather beletörődött a dologba.

Csakhogy amikor 2010 augusztusában megszületett harmadik gyermeke - a második kislány -, és az orvosok bejöttek a kórterembe beszélni vele, ő nem értett semmit a szavaikból..."Azt is meg tudtam mondani, hogy most éppen hangosabban beszélnek, de semmit sem hallottam..."

Végül oszteoszklerózissal diagnosztizálták: a problémát az okozza, hogy a harmadik hallócsont rögzül a környező csonthoz - nem haránt átmérőjében lesz vastagabb, hanem szivacsos csontrészek tömörülnek meg és alakulnak át kompakt csontállománnyá.

Heather mesél Londonnak - Fotó: KSL

Így nem tud rezegni megfelelően a csont és továbbítani a hangot. Heather terhességei során a probléma mind súlyosabbá vált.

Az orvosok egyelőre nem tudják, miért éppen a várandósság alatt romlott a helyzet, de találtak megoldást a problémára. Nem olyan ritka dologról van ugyanis szó: az emberek 10 százaléka szenved oszteoszklerózisban, de nem tapasztal olyan súlyos jeleket, mint Heather, és nem fordul orvoshoz.

A problémát hallókészülékkel és műtéttel is orvosolni lehet, ahogyan ez Heather Simonsen esetében is megtörtént. A beavatkozás 90 százalékban sikeres.

Az édesanya azért választotta a műtétet, mert mindent hallani akart, a legkisebb zajokat is, amit a gyerekei csapnak. "Még a kislányom sírását hallani is csodálatos dolog, mert tudom, hogy képes vagyok rá reagálni..." - mondta el Heather Simonsen.

Heather, a férje és három gyermekük - Fotó: KSL

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.