Olykor lehetetlen a hallás elvesztését meggátolni

Van, hogy a fület nem lehet visszakapni...

Mi okozhatja a halláskárosodást, és milyen lehet úgy élni, hogy nem hallod a világ hangjait? Sajnos van olyan betegség, melyet nem lehet megelőzni, és bekövetkezik a hallás elvesztése vagy sérülése.

2011.07.26 16:44kamaszpanasz.hu

A környezet által okozott halláskárosodást megelőzheted azzal, ha lehalkítod a körülötted lévő zajokat vagy elkerülöd a zajos helyeket. Amit tini korodban teszel, az nem most, hanem évek múlva, felnőtt korodban fog visszaütni.

Mi ez a zúgás?


Voltál már úgy, hogy egy nagy, zajos koncert vagy diszkó után csengett, vagy zúgott a füled? Ezt az állapotot nevezzük fülzúgásnak, és ez addig tart, amíg a füled fokozatosan vissza nem áll a normál zajszintre. A fülzúgás vagy ha kiabálsz beszéd közben, mindkettő utaló jel lehet arra, hogy a környezeted túl hangos.

A hangos koncerteken a nagy teljesítményű hangszórók árasztják magukból a zajt. 1-2 ilyen hangos este még belefér. De ha rendszeresen jársz ilyen helyekre, az előbb-utóbb zaj okozta halláskárosodáshoz vezethet.

A másik veszélyes zaj okozta halláskárosító eszköz a hordózható zenelejátszók, melyeknek fülhallgatójával nem zavarod a körülötted lévő embereket és olyan hangosan hallgathatod a zenét, amilyen hangosan csak akarod.

A videójátékok, a televíziók, a mozik, a közlekedés és más háztartási gépek és berendezések az utcán lévő építkezések, útfelújítások gépeinek hangja, mind-mind túl hangos környezetet teremt egy ember számára. Éppen ezért a szakemberek úgy gondolják, hogy a mai embereknek sokkal hamarabb romlik a hallásuk, vagy el is veszíthetik azt, mint a 30 évvel ezelőtti korosztály.

Az emberek zaj okozta halláskárosodás, illetve egyéb típusú halláskárosodás kialakulásának esélye nagyban függ attól, hogy ki mennyi zajnak volt kitéve, tizenéves korában. Bár a zaj okozta halláskárosodást meg lehet előzni, ellentétben az egyéb halláskárosodással. Vannak emberek, akik halláskárosodással születtek, és gyerekek, illetve tinik, akik akkor elvesztik a hallásukat. Ennek számos oka lehet.

Hogyan hallunk?

Gondolj arra, hogy a hangszóró, amikor kiáramlik rajta a hang, rezeg, vibrál, vagy amikor beszélsz, a torkod is rezeg. A hang, amely energia hullámokból épül fel, vagyis a hanghullám az, ami a rezgést okozza. A hallás ott kezdődik, amikor a hanghullám a levegőben tovaterjed, megrezegtetve azt és eljut a külső fül fülkagylójához, amely az a része a fülnek, amit látsz.

A fülkagylón keresztül a hanghullámok a hallójáraton végighaladnak, és a középfülbe vándorolnak. A középfülben található a dobhártya (egy vékony szövet) és a három kicsiny hallócsontocska (kengyel, üllő, kalapács). A hallócsontocskák az emberi test legkisebb csontjai.

Amikor a dobhártya rezegni kezd, a rezgését átadja a kengyelnek, ami szintén megrezeg. A kengyel az üllőnek, az üllő a kalapácsnak adja át a rezgést. Így mindegyik megrezeg és így megy végig a fülben a hanghullámok okozta rezgés. A hallócsontocskák ezeket a rezgéseket fel is erősítik, melyek így kerülnek a belső fülbe.

A belső fülben található a csiga, mely volta képen egy csiga alakú kamra. A csiga külső és belső sorában érzékelő szőrsejtek találhatóak, illetve az üreg belsejében folyadék van. A hallócsontocskák rezgése a csiga folyadékát is megrezegteti, amely tovább adódik az érzékelő szőrsejteknek.

Az apró szőrsejtek a rezgést elektromos idegi impulzusokká alakítja át és a hallóideg ezeket továbbítja az agy felé a hallóközpontba, mely a halántéklebenyben található. A hallóközpont értelmezi a hangokat. A csiga olyan, mint egy zongora. Egyes területei a magas, másik területei a mély hangokat érzékeli.

A fentebb leírtak hosszú folyamatnak tűnhetnek, de a hallás folyamata szinte azonnal megtörténik. Ha meghallod az iskolai csengőt, akkor azt te tudod, hogy becsengettek, tehát kezdődik a tanóra vagy kicsengettek, vége a tanórának. Ha cseng a telefonod, automatikusan felveszed.

Hallod a tanár kérdését és azonnal reagálsz rá. De valójában, minden egyes alkalommal, amikor hallasz valamit, a füledben lévő összes képletnek megfelelően, egymással összhangban kell működnie, hogy az agynak a kapott információt tovább tudja adni és, hogy tudj a hangra reagálni.

Mi a halláskárosodás?

A halláskárosodás akkor jelentkezik, ha valami probléma, gond merül fel vagy megsérül a fülben lévő egy vagy több képlet:

- Vezetéses hallásvesztés problémája a külső vagy a középfülből ered, beleértve a hallójáratot, a dobhártyát, a hallócsontocskákat. A gond az, hogy a hangrezgés nem jut át az egyik képletről a másikra, a fül nem vezeti a hangot. Ez elzáródás vagy egyéb sérülésből adódhat.

Mivel a hang nem megy tovább vagy nehézkesen a fül belsejébe, a zajszintet a beteg alacsonyabbnak érzékelheti. Sok esetben a vezetéses halláskárosodást lehet korrigálni gyógyszeres kezeléssel vagy műtéti beavatkozással.

- Szenzorineurális hallásvesztés, mely során károsodik a belső fül csigája vagy a hallóideg. A leggyakoribb ok, hogy a csiga külső szőrsejtjei nem működnek megfelelően. A beteg nem hall tisztán, nem érti a beszédet, és nehezére esik értelmeznie a különböző hangokat. Ez a fajta hallásvesztés állandó, nem visszafordítható, lehet kezelni hallókészülék használatával vagy csiga implantátummal.

Más esetben a csiga külső szőrsejtjei megfelelően működnek, de a belső szőrsejtek vagy a hallóideg nem működik. Ezt a fajta hallásvesztést nevezik hallás neuropáthia spektrum zavarnak. Ekkor a hangátvitel a belső fülből az agyba, szervezetlen. Gyermekkorban fellépő ilyen betegséget kezelni lehet nyelvi és kommunikációs készségek fejlesztésével, orvosi eszközökkel, terápiával, vizuális kommunikációs technikákkal.

- Vegyes hallásvesztés, ami akkor jelentkezik, ha a betegnél az előző kettő típusú halláskárosodási probléma egyszerre jelen van. A halláskárosodás súlyossága nagymértékben különbözhet személyenként. Vannak, akiknek részleges halláscsökkenésük van, ami azt jelenti, hogy a fül valamennyi hangot érzékel, de nem mindent.

Vannak, akiknek teljes a fülkárosodásuk, vagyis nem hallanak semmit. Őket hívjuk siketeknek. Bizonyos típusú hallásvesztésnél, ha a beteg nem hallja a háttérzajokat, akkor sokkal nagyobb a baj. Az egyik, de mindkét fül érintett lehet, olykor a két fül különböző mértékben, az egyik gyengébben hall, mint a másik.

A halláskárosodás vagy hallásvesztés bekövetkeztének az időpontja is változhat. A veleszületett hallásvesztés születéskor már jelen van. A szerzett halláskárosodás vagy hallásvesztés később következik be, gyermekkorban, kamaszkorban vagy felnőtt korban. Bekövetkezhet hirtelen, de lehet a folyamat progresszív, lassú, elhúzódó.

Magyarországon közel 1 millió ember, vagyis a lakosság 10 százaléka rendelkezik különböző mértékű halláskárosodással. Az 1 millió emberből 300 ezer súlyos nagyothallók és 60 ezer ember siket. A halláskárosodás a leggyakoribb születési rendellenesség.

Mi okozza a halláskárosodást?

Az otitis media az, ami a leggyakrabban okozhatja a vezetéses halláskárosodást a gyermekek és a tinik körében, amely egy orvosi kifejezés, középfülgyulladást jelent. A középfülgyulladást dobhártya mögötti folyadék vagy genny felhalmozódást jelent, amely elzárhatja a hang terjedési útját.

A fertőzés után a felgyülemlett folyadék hetekig, de akár hónapokig maradhat a középfülben halláscsökkenést okozva. De ez a folyadék jellemzően csak átmeneti, melynek távozása általában spontán bekövetkezik, vagy ha nem, akkor gyógyszeres kezeléssel rá lehet segíteni. Ekkor a beteg hallása vissza szokott térni.

Eltömítheti a fület egy idegen tárgy is, fülzsír vagy szennyeződés, illetve folyadék megfázás vagy allergia miatt, amely szintén vezetéses halláscsökkenéshez vezethet. Másik esetben, ha a dobhártya, a hallójárat, a hallócsontocskák megsérülnek, az is vezetéses hallásvesztéssel járhat. Például egy lyuk vagy idegen tárgy a dobhártyán megzavarhatja a dobhártya rezgését.

A dobhártyán lévő lyuk oka lehet, ha valamilyen objektummal beleszúrsz a dobhártyádba. Mondjuk, ha a fültisztító pálcikát mélyen belenyomod a füledbe. Akkor is kilyukadhat a dobhártya, ha hirtelen bekövetkezik egy hangrobbanás vagy más éles zajt hallasz, amikor hirtelen megváltozik a légnyomás, fejsérüléskor vagy ismétlődő fülgyulladáskor.

A szenzorineurális hallásvesztés akkor következik be, ha sérül a belső fül vagy a hallóideg. Az okok a következőek:

- Genetikai rendellenesség. Néhány örökölhető genetikai rendellenesség zavarhatja a belső fül és a hallóideg kifejlődésének folyamatát.

- Fül- vagy fejsérülés. A koponyatörés, főleg a halánték környékén halláskárosodáshoz vezethet.

- Szövődmények a szüléstől, illetve terhességtől. Egyes gyerekek halláskárosodással születhetnek, melynek az oka lehet az anya megfertőződése vagy megbetegedése a terhessége alatt.

Az anya betegsége zavarhatja a gyermek belső fülének a megfelelő kifejlődését. A koraszülötteknél nagyobb a halláskárosodás kockázati tényezője.

[1/2]next
  1. 1. oldal
  2. 2. oldal

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.