Szaporodnak a halláskárosult fiatalok

"Miii?" Egyre több tini fülébe kell ordítani!

A tinik körében diagnosztizált hallásromlások száma évről évre aggasztóan emelkedik - A túl hangos zajok és a nagy hangerőn történő zenehallgatás miatt kialakuló halláskárosodás aránya a tinédzserek körében 1994 és 2006 között 15 százalékkal növekedett.

2011.02.25 08:45medipress.hu

Mindezt a Harvard Egyetem kutatói állapították meg. A szakemberek szerint figyelemreméltó, hogy a lányok között 5%-kal növekedett a zaj okozta halláskárosodás, ami így már szinte ugyanakkora arányban fordul elő náluk, mint a fiúk körében.

A zaj okozta halláskárosodás oka a fülben található érzékelősejtek állapotának leromlása, ami attól függően változó mértékű, mekkora a zaj hangereje és mennyi ideig van annak kitéve a fül.

Alkati adottságok is befolyásolják ezen túlmenően, mennyire sérülékeny valaki a zaj okozta halláskárosodással szemben. 1988-94 között végzett hallásvizsgálatok során kimutatták, hogy a tinik 18,5%-a 19 éves korára már valamilyen mértékű halláskárosodást szenved el.

2005 és 2008 között ez az érték 17,7%-ra csökkent az Egyesült Államokban annak ellenére, hogy az MP3 lejátszók száma növekedett.

A szakemberek szerint ez azonban nem jelenti azt, hogy a fiatalokat nem érinti a jelenség, sajnos ugyanis a hagnos zenehallgatás hatásai fokozatosan okoznak halláskárosodást és így igazából a 20-as évek közepén jelentkeznek erősebben a tünetei.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.