A magas frekvenciájú hangok esetében jelentkezik

Az alacsony folsavszint okozhatja a halláscsökkenést

Egy új tanulmány szerint, a folsav alacsony szérumszintje összefügg az időskori halláscsökkenéssel, amely főleg a magas frekvenciájú hangok esetében jelentkezik.

2010.12.06 15:05napidoktor.hu

A halláscsökkenés az egész világra kiterjedő egészségügyi probléma, amely csupán az amerikaiak közül több mint 28 000 hatvan és hetvennégy év közötti embert érint. Annak ellenére azonban, hogy ilyen gyakori a jelenség, a valódi oka máig ismeretlen.

A mostani tanulmány, amelynek szerzője Akeem Olawale Lasisi arra enged következtetni, hogy a folsav alacsony szérumszintje összefüggésben lehet ezzel a problémával.

A vizsgálatban százhuszonhat hatvan év feletti nigériai férfi és nő vett részt, akiknek semmilyen ismert egészségügyi gondjuk nem volt.

A tanulmány kizárta azokat, akiknek a kórtörténetében előfordult cukorbetegség, stroke, magas vérnyomás, bármilyen fülbetegség, fülfertőzés vagy zajérzékenység és olyan ototoxikus gyógyszerekre való érzékenység, mint amilyenek az aminoglikozidok, az antibiotikumok és a diuretikumok.

A koraszülötteknek a pasztörizált tej kevésbé hasznos

A vizsgálat legfontosabb felfedezése az, hogy a folsav alacsony szérumszintje szorosan összefügg a magas frekvenciájú hangok terén jelentkező időskori halláscsökkenéssel.

Emellett a kutatók megállapították, hogy a fejletlenebb egészségügyi rendszerrel ellátott nemzetek lakosainál, mint amilyen a tanulmányban szereplő ország is, viszonylag alacsony a vitaminfogyasztás.

A tanulmány szerzője szerint további kutatásokat tesz szükségessé azzal kapcsolatban, vajon mi lehet a vitaminok szerepe a hallásműködés terén.

A kutatás főleg a fejlődő országokban fontos, ahol az alultápláltság gyakori jelenség.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.