Lövünk a házinyúlra, és meg is járjuk vele...?

Munkahely és szex: mihez van közük a többieknek?

Bármennyire is "tiltott" dolog, bármennyire igyekszünk is betartani, hogy házinyúlra nem lövünk, a dolgozók 40 százaléka randizott már a munkatársával. Mi a teendő, ha komoly a dolog?

2011.11.08 10:15ma.hu

Az ember józan ésszel belátja, van abban rizikó, ha a kollégával, kolléganővel szűri össze a levet - ki lesznek téve a többiek véleményének, a pletyka központi témájává válhatnak, és ha mégsem alakulnak jól a dolgok, akár a munkájuk is veszélybe kerülhet.

Ki tud nyugodtan dolgozni egy olyan ember közelében, akivel két hete még egy ágyban aludt, esetleg még mindig szerelmes belé, de már úgy kell tennie, mintha nem érdekelné? Kemény. Nagyon kemény.

Mégis, a tények nem riasztják el az embereket. Egy amerikai felmérés szerint 4000 dolgozónak 40 százaléka biztosan randizott már a munkatársával. 65 százalékuk titokban tartotta azonban a vele való viszonyát...

Manapság az emberek nyitottabbak, és kevésbé foglalkoznak a munkahelyi románcokkal, nem fogják fel nevetséges vagy ellenszenves dologként. Hogy hogyan tudják kezelni, az persze más kérdés.

Kétségtelenül vonzó lehetőség,
hiszen a munkatárssal valószínűleg hasonló az érdeklődési körünk, hasonló a munkánk, van bőven közös témánk, és ha az illető még döglesztően csinos/jóképű is, szinte semmi remény nincs arra, hogy a románc ne "üsse fel a fejét".

Az is biztos azonban, hogy a munkahelyi szerelemmel "veszélyzónába" lépünk. Hogyan védhetjük meg magunkat?

- Jobb, ha közöljük

Sok munkahelyen nem törődnek vele a többiek, randizik-e egymással két kolléga, vagy sem. Ám ha úgy érezzük, mondanunk kell valamit nekik, tegyük meg. Mondjuk el valakinek, aki már hosszabb ideje dolgozik a cégnél és megbízhatóbbnak tűnik. A főnökünknek is elmondhatjuk azzal a szöveggel: csak szeretnénk, ha tudná, hogy mi ketten hosszabb ideje együtt vagyunk, és ha szükséges, ezt a többiekkel is tudassa.

- Hagyjuk a románcot az ajtón kívül

Nos, nem azzal van a baj, ha a munkatársak szeretik egymást, hanem azzal, ha ezt ország-világ előtt demonstrálják is. Ne tegyük! A munkahely, az munkahely, a magánéletünket tartogassuk otthonra.

A látványos, megkülönböztetett bánásmód zavarja a kollégákat. Az sem járja viszont, hogy ha sejtjük, mások is tudnak a kapcsolatunkról, és úgy teszünk, mintha semmi közünk nem lenne egymáshoz. No, ez valóban nevetséges helyzetet szül. Bánjunk úgy egymással, mintha jó barátok lennénk.

- Ne használjuk a vállalati e-mailt

Se arra a célra, hogy a kedvessel levelezzünk, se arra, hogy másokkal tudassuk a kapcsolatot. Személyes e-mail címekre írjunk, így annak a veszélye sem áll fenn, hogy valaki belenézhet a levelezésbe.

- Ne erőltessük a barátságot

A veszélyes dolog: ha túlvagyunk a munkahelyi románcon, és szakítás lesz belőle. Ne erőltessük a másikra, hogy legyen a barátunk. Sosem végződhet jól a dolog, és sajnos ez nem olyasmi, amit könnyen lehet kezelni egy közös munkahelyen.

Már csak ezért is érdemes megfontolni, belemegyünk-e egy munkahelyi viszonyba, vagy megtartjuk inkább flört-szinten.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.