A gyerekcipelés és a mobil "áldásos hatásai"

Meglepő okok, melyektől beszakad a hátunk!

Bizony, talán észre sem vesszük, de mindennapi tevékenységeink jó része okozhat komoly hátfájdalmat. Lehet, hogy a cipőnkkel, a gépünkkel, vagy éppenséggel a gyermekünk hordozásával van a gond?

2011.10.27 18:55ma.hu

Az emberek többsége a mindennapi teendők során annyira megszokta már bizonyos cselekedeteit, hogy észre sem veszi, mennyire ártalmasak lehetnek azok a számára. Tudta-e, hogy a nők jelentős része fordul kínzó hátfájdalmak miatt orvoshoz?

Az emberek 80 százaléka szenved tőle élete több időszakában. A fájdalmat azonban elkerülhetjük, csak tudnunk kell a pontos okát. Van néhány olyan okozója, amelyekről nem is hinnénk.

Azok az aranyos cipellők...


...és nem, itt nem a magas sarkú cipőkre kell gondolni! A manapság oly divatos, kényelmesnek titulált balerina cipők több fájdalmat okozhatnak, mint képzelnénk. A vékony talp nem tartja megfelelően a lábat, különösen, ha gyorsak a lépteink.

A hát alsó része folyadékkal teli párnácskákkal van tele, a gyenge cipőkben sétálgatás hatására azonban facsarja őket, mint valami szivacsot. Ha betétet használunk támasztéknak, egy kicsivel jobban járunk.

A gyerekek

Ha valakinek kicsi gyerekei vannak, esélye a hátfájásra nagy. Hiszen a csemetéket sokszor kell felvenni, és azok az extra 9-20 kilók meglehetősen nagy terhet rónak a hátizmokra. Gátolják, hogy az ember egyenesen álljon. Megoldást az jelenthet, ha nem mindig egyik oldalon tartjuk a gyermeket, hanem felváltva. Így a terhelés is kiegyensúlyozottabb lesz.

A mobiltelefonunk...

Ugye ismerős a mozdulat? Nagyon sokan beszélgetnek mobiljukon hosszú perceket úgy, hogy a fülük és a válluk közé szorítják a készüléket, fejüket pedig oldalra biccentik. Hosszútávon ez a tartás borzasztóan rongáló a hátra nézve. Észre fogjuk venni a fájdalomból. Fogjuk a kezünkben a telefont, vagy használjunk headset-et!

Csak ülünk...

Nehezen elkerülhető, hiszen a dolgozó emberek közül igen sokan vannak ebben a helyzetben: nyolc órát ülni szinte ugyanabban a pozícióban bizony megterhelő a hátnak. Álljunk fel gyakrabban, ebédszünetre mindig menjünk ki, állítsuk át a monitorunk magasságát.

A számítógép monitora alá helyezzünk egy méretes könyvet, de ne emeljük a monitort szemmagasság fölé. Egy vastag könyv pedig kerüljön a talpunk alá. Ahogy halad előre a nap, távolítsuk el egyik könyvet, majd pár órára rá a másikat is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.