Ha már mindent kipróbált...

10 tipp a hátfájás leküzdésére

Már mindent kipróbált és még mindig kínozza a hátfájás? Próbálja ki Dr. Norman Marcus, a New York-i Egyetem Orvosi Kara izomfájdalmakat kutató orvosának tanácsait.

2009.10.27 15:26medipress.hu

Élete folyamán minden ötödik amerikai szenved hátfájástól, ez az orvoshoz fordulás leggyakoribb oka.

Íme Dr. Marcus tippjei:


1. Igenis számít, miben alszunk. Forgolódjunk éjszaka és dobjuk ki a süppedős matracunkat.
2. Ne úgy olvassunk vagy tévézzünk az ágyból, hogy meg kelljen emelnünk a fejünket, mivel az ehhez használt izmok is nyaki fájdalmat okozhatnak.
3. Ne üljünk sokáig egy helyzetben, mivel az megterhelő a gerinc izmai számára, inkább váltogassuk azt.
4. Ha valahol, például színházban sokáig kell egy helyben ülnünk, tegyük keresztbe lábainkat, ezzel megmozgatjuk a hát és a csípő izmait.
5. A háztartásban gyakran használt dolgokat tartsuk könnyen elérhető polcokon, ezzel csökkenthetjük a hajolgatás és a nyújtózkodás.
6. A férfiaknak nem tanácsos pénztárcájukkal a farzsebükben ülni, mert ez is krónikus hátfájdalmat okozhat.
7. Lehetőleg ne emeljünk nehéz dolgokat. „Kérjünk segítséget vagy hagyjuk ott” – tanácsolja Marcus.
8. Ha mégis fel kell emelnünk egy nehéz tárgyat, hajlítsuk be térdünket és csípőnket, tartsuk a tárgyat a testünkhöz közel, hogy a láb izmai viseljék a nagyobb terhet.
9. Hólapátolás előtt belemelgítésképpen tegyünk egy rövid sétát. Mivel a hó nehéz tud lenni, használjunk kisebb lapátot a terhelés csökkentésére. 10. Nőként próbáljuk meg terhesség után visszanyerni eredeti súlyunkat és erősíteni a hát és a has izmait. Emellett az is fontos, hogy ne tegyük az íróasztalra a számítógép billentyűzetét, az ideális helyzet az, amikor lefelé kell nyúlnunk a billentyűzet után, ezzel elkerülhető a nyak, a váll és a hát fájdalma.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.