A túlsúlyos gyermekek hátfájósak

Kövér gyerek = gerincprobléma?

Az Észak Amerikai Radiológus Társaság éves találkozóján bemutatott tanulmány szerint a gyermekkori túlsúly a gerinc korai degenerációját okozza.

2009.12.07 11:09medipress.hu

„Ez az első tanulmány, ami kimutatta a BMI és a porckorong-betegségek összefüggését gyermekekben” – számolt be a tanulmány vezető szerzője, Dr. Judah G. Burns, a New York-i Montefiore Gyermekkórház ösztöndíjas neuroradiológusa.

Dr. Burns és munkatársai 188 12 és 20 év közötti, hátfájdalommal kezelt serdülő gerincéről készült MR-felvételeket elemezte ki. A traumát és egyéb magától értetődően hátfájdalmat okozó kórállapotokat kizártak a tanulmányból.

Az elemzés felfedte, hogy a vizsgált alanyok közül 98 (52,1%) esetén volt rendellenesség az alsó hát-, illetve a lágyékcsigolyák tájékán. A legtöbb rendellenesség a porckorongokat érintette (porckorongsérv), ennek során a megrepedő korongból kiáramló szivacsos anyag nyomja az idegeket, ami fájfódalmat és gyengeséget okoz.

Gyermekek esetén a hátfájdalmat általában izommerevségnek, vagy rándulásnak tulajdonítják. Feltételezik, hogy porckorongsérv gyermekekben nem alakul ki, azonban tapasztalatom szerint ez nem így van” – mondta Dr. Burns.

A Betegségprevenciós Központ adatai szerint az Egyesült Államokban a 6 és 11 év közötti gyermekek 15 százaléka, a 12 és 19 közötti gyermekek 18 százaléka túlsúlyos.

A testtömeg-index (BMI) a legáltalánosabb mutató, melyet a testalkat jellemzésére használnak. Alacsony BMI sovány, vagy egészséges testalkatot, magas BMI túlsúlyt jelent. A vizsgált 188 gyermekből 106 tartozott a BMI tartomány felső egynegyedébe (75-ös percentilis felett). Közülük 37 (68,5%) esetében találtak gerincoszlopot érintő betegséget. A maradék 52 beteg az alsó háromnegyedbe tartozott, közülük csak 18 (34,6%) esetén volt rendellenesség az MR-en.

„Megállapíthatjuk a tendenciát, miszerint a magasabb BMI növeli a gerincoszlop rendellenességeinek előfordulását”
– mondta Dr. Burns. – „A hátfájdalom jelentős felnőttkori közegészségügyi probléma, ami befolyásolja az életminőséget, a munkakészséget, ennek pedig gazdasági vonzatai vannak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.