Új, gélalapú módszer a fájdalmak kezelésére

Viszlát, hátfájás!

Az emberek 80 százalékát érinti élete valamely szakaszában a hátfájás. De nem kell feltétlenül együtt élni vele!

2011.05.21 09:09Szilágyi Szabolcs - ma.hu

Habár a legtöbben csak legyintenek, ha fáj a hátuk, nem szabad elbagatellizálni a jelenséget. Felmérések szerint az Egyesült Államokban ez a tünet felelős a legtöbb, munkával kapcsolatos „lebetegedésért”, az alkalmazottak hiányzásának legfőbb okaként tartják számon a hátfájást. Éppen ezért hosszú ideje kutatják már gyors és tartós kezelésének lehetőségeit.
 
Nemrég a Manchesteri Egyetem tudósai egy új géllel rukkoltak elő, ami képes a sérült gerinccsigolyák helyreállítására. A Soft Matter újságban megjelent cikk szerint a kutatók felfedezték, miként lehet segíteni a csigolyák munkáját, tehermentesíteni feladatukat az ülőmunka során. Ehhez mikroszkopikus méretű, szivacsos szerkezetű részecskékre van szükség, amiket a szervezetbe bejuttatva felfúvódnak, és gélszerű anyagot alkotva megjavítják a viseltes csontszerkezetet.

Dr. Brian Saunders, az egyetem anyagkutatással foglalkozó tanszékvezetője, és csapata arra jött rá, hogy miként lehet a mikrogél részecskéket összekötni úgy, hogy azok a szervezetbe bejuttatva tartós, rugalmas gél formájában végleges változást okozzanak a gerincdeformáció helyreállítását illetően. Mindezt anélkül, hogy az érintett csigolyákat károsodás érné, állítja a professzor. 25 éves munka eredményeként tehát előállt egy injekcióval bevihető anyag, ami egyetlen fecskendőben apró részecskék millióit tartalmazza. Az eljárás a lehető legkevésbé invazív, műtét nélkül teszi lehetővé a deformált területek helyreállítását.
 
Dr. Saunders szerint ezzel az áttöréssel nagy lépést tettek a csigolyaközi degenerációk gyógyászata terén. Ezek sérülése ugyanis krónikus hátfájdalmat okoz, ami a brit gazdaságnak éves szinten több milliárd fontos kiesést jelent. Emellett folyamatosan megkeseríti az ebben szenvedők életét - ám ennek a szenvedésnek hamarosan vége lehet, ha a klinikai tesztek is sikeresnek bizonyulnak, és a szer (illetve az eljárás) alkalmazása bekerül a hétköznapi gyógyászatba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.