Döntött a közvélemény

Nem tetszik a kormánynak! A Fidesz négyszer erősebb az MSZP-nél!

Itt a nyár, a pihenés és szabadságok ideje. Ám úgy tűnik, hogy politikai szinten ezt korántsem jelent visszahúzódást, sőt. Az egy hónappal ezelőtti Európai Parlamenti választások eredményei igenis rányomták bélyegüket a hazai közhangulatra.

2009.07.23 14:19ma.hu

Egy frissen készült, TÁRKI által végzett felmérés szerint az EP választásokon magas eredményt elért pártok népszerűsége nőtt az elmúlt hónapban a megkérdezett lakosság körében. A megkérdezettek 18 éven felüliek és a kérdésekre adott válaszokat nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint kategorizálta a felmérést végző szervezet.

Eszerint a Fidesz és a Jobbik pártok nemhogy veszítettek volna népszerűségükből, inkább megerősítést nyertek a lakosság körében.

Az MSZP és SZDSZ ázsiója viszont továbbra is romló tendenciát mutat. Az MDF stabilan tartja a szavazói bázist.

Bár a nyár általában csöndes időszaknak számít politikai színtéren, ebben a hónapban is „rajzott a kas”, vagyis nem múlt el hangtalanul az EP választások eredményének kommentálása- főleg a kormány részéről.

A felmérés szint a Fidesz tábora máris négyszer akkora, mint az MSZP szimpatizánsoké. Ez óriási különbségnek számít, nem is volt hasonlóra sem példa a rendszerváltás óta Magyarországon.

A radikálisnak kikiáltott Jobbik párt szimpatizánsainak is nőtt a köre, bár lényegében változatlan a támogatottságuk.

Míg a Fidesz májusban 37, majd júniusban 34 %-os támogatottságot élvezett a felnőtt lakosság körében, addig júliusban már 39%-ot tudhat magáénak.

Az MSZP támogatottsága eképpen alakult: májusban és júniusban 13%, míg ebben a hónapban már csak 11 % gondolta úgy, hogy rájuk kellene szavazni.

Ami igazán érdekes ebben a felmérésben, hogy a teljes lakosság 37%-a nem tudott vagy nem is akart olyan pártot mondani, akinek szívesen látta volna a kormányrudat a kezében.

Ha csak a pártválasztók körét nézzük, az nagyjából megegyezik a lakosság körében végzett felméréssel: a Fidesz 45 százalékponttal vezet az MSZP előtt.

A Fidesz támogatottsága 65%-ra emelkedett (az április 64%, a májusi 70% és a júniusi 58% után), míg az MSZP szavazótábora 17%-ra csökkent (áprilisban 22%-on, májusban 17%-on, júniusban pedig 23-on állt az MSZP).

A Fidesz és az MSZP szavazóbázisa az elmúlt negyedévben váltakozott és júliusra közel négyszeres különbséget jelent a két párt szavazótábora között.

A Jobbik Magyarország Párt támogatottsága a népesség egészét tekintve 7% (júniusban 5% volt), míg szavazóik tábora 9% körül alakult ebben a hónapban.

Az SZDSZ támogatottsága soha nem volt ilyen alacsony a párt létezése óta: az emberek 1%-a gondolja azt, hogy van helye a pártnak a politikai életben.

A Magyar Demokrata Fórum (MDF) stabilan viszi a 3%-os szavazótáborát.

A felmérések adatai havonta változnak, egyértelmű eredményt a következő parlamenti választások mutatnak majd.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.