Forma-1

Illegális teszt: figyelmeztetésben részesült a Mercedes és a Pirelli

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) nemzetközi bírósága figyelmeztetésben részesítette a Forma-1-es Mercedes istállót és az autós gyorsasági világbajnoki sorozat kizárólagos gumiszállítóját, a Pirellit a májusban történt illegális teszt miatt.

2013.06.21 15:15MTI

A testület emellett kizárta a Mercedest arról a három napig tartó tesztről, amelyet júliusban bonyolítanak le Silverstone-ban, és amelynek során a fiatal pilótáknak biztosítanak gyakorlási lehetőséget az elitkategóriában szereplő istállók. 

A FIA pénteken közleményben hozta nyilvánosságra a döntést, amely megegyezett azzal, amit a Mercedes ügyvédje javasolt a bíróságnak a csütörtöki meghallgatás során. A Mercedes és a Pirelli a május 12-i Spanyol Nagydíj után tiltott tesztet bonyolított le a stuttgarti istálló idei autóival és pilótapárosával. 

A május 26-i Monacói Nagydíjon Nico Rosberg, a Mercedes német versenyzője győzött, a Red Bull és a Ferrari pedig ezután óvást nyújtott be, amelyben a háromnapos gyakorlás jogszerűségét kérdőjelezték meg. 

A Forma-1 szabályai szerint az idény közben tilos tesztelniük a csapatoknak, ugyanakkor a Pirelli és a FIA között létrejött megállapodásban az áll, hogy a gumiszállító az abroncsok fejlesztése céljából 1000 kilométert tesztelhet bármelyik istálló részvételével, s biztosítania kell ezt a lehetőséget az összes gárdának. 

A FIA a Monacói Nagydíj után kiadott közleményében azt írta, május elején engedélyt adott a Pirellinek a teszt lebonyolítására azzal a kitétellel, hogy a gyakorlást a gumiszállító, és nem a Mercedes szervezi, valamint az összes többi istálló is kapjon lehetőséget.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.