Bizarr kutatás a diákok étkezési szokásaiért

Fura felmérés: fotózzák a menzák maradékait a jobb kínálatért

Fényképezőgéppel száll síkra Texas állam vezetése a diákok egészségéért: az ételmaradékokból próbálják kideríteni, mit szeretnek a gyerekek és mennyit esznek ebédre.

2011.05.12 13:29ma.hu

Egyelőre csak kísérleti jelleggel, de különös módszert vetett be öt texasi általános iskola annak érdekében, hogy valós képet kapjanak a diákok étkezési szokásairól, ezáltal jobb és egészségesebb kínálatot alakíthassanak ki.

Minden egyes tálcáról két, különösen nagy felbontású fotót készítenek: egyet a kasszánál, egyet pedig akkor, amikor a nebulók visszaviszik a mosogatáshoz, majd egy számítógép elemzi a tányérkoon található összetevőket, olyan részletességig, hogy például egy félig otthagyott körtét is biztonsággal felismer.

Az elemző program a megmaradt ételek összetételén túl még azt is kiszámolja a két kép alapján, hogy a gyermek hány kalóriát fogyasztott összesen.

A kísérletben résztvevő öt iskolát nem véletlenül San Antonio szegények lakta körzetéből választották ki. Mivel a diákok többnyire csak azt eszik, amihez az iskolában jutnak hozzá, itt lehet a legvalósabb képet kapni az étkezési szokásaikról, ugyanakkor viszont ez az a körzet, ahol a legmagasabb az elhízott és cukorbetegség kockázatának kitett diákok aránya.

A kísérletet az USA mezőgazdasági minisztériuma finanszírozza, a négy évre elegendő támogatásból az első évben a módszer működőképességét figyelik, utána pedig feltehetően a levont következtetések alapján átalakított étrendet veszik górcső, pontosabban kamera alá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.