Perelhet a rabló, ha baja esik

Tilos a fémháló fészerablakon!

Lebeszélik a fészertulajdonosokat a rendőrök Nagy-Britanniában arról, hogy dróthálóval védjék sufnijaik ablakait a betörőktől, mert ha egy tolvaj megsérül emiatt, beperelheti a szerszámoskamra gazdáját.

2011.02.16 09:41MTI

Az ingatlanok tulajdonosai okkal szitkozódnak az egészen sajátos jogi lehetőség miatt, különösen, hogy az utóbbi időben megszaporodtak a fészerfeltörések. A tolvajok fűnyírókat, bicikliket, szerszámokat visznek el, a kár pedig nem jelentéktelen. Előfordult, hogy az egész fészert ellopták: a betörők egyszerűen ráemelték egy teherautóra. A pórul járt tulajdonos egy háromgyermekes családanya.

"Máskor is loptak el szerszámokat, de most az egész kamrát elvitték. Hihetetlen!" - panaszkodott a The Daily Telegraph című lapnak Samantha Cullum.

Az újság megszólaltatott szakértőként egy volt betörőt is. Richard Taylor az ingatlantulajdonosoknak egy csokor tanáccsal szolgál, szerinte a legjobb elrettentő egy kutya. Jó a kicsi is, mivel az ugatás a lényeg, a betörők nem szeretik a zajt. Hasznos a kavicságy, melynek csikorgása a léptek alatt szintén árulkodó hang. Taylor szerint többet ér, mint egy kültéri lámpa.

A hajdani betörő javasolja szúrós, tüskés-tövises bokrok telepítését is, mivel a tolvajok nem akarnak sérülésük okán DNS-mintát hagyni a helyszínen. Taylor jónak tartja időzített lámpakapcsolgató-rendszer beszerelését, hogy azt a benyomást keltse a ház: otthon vannak gazdái - akkor is ha távol vakációznak. A riasztóknak is híve a szakértő, a biztonsági kamerákat pedig nagyon erős elrettentő erejűnek tartja.

Nagy-Britanniában egyébként elég gyakori a "házicsapda": rejtett szögesdrót, kerti verem, meglazított lépcsőfok. Ha egy háztulajdonos tudja, hogy betörőre számíthat és a rendőrség értesítése helyett "csináld magad" csapdákat állít, akkor bíróság elé kerülhet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.