Csak a nevét adta a pókerklubhoz Korda!

Videóval! Korda: "a hülye törvények hozadéka"

Hibásnak tartja a szerencsejáték-törvény pókerre vonatkozó előírásait Korda György, akinek a nevét viselte egy péntek éjjel rendőrök által megszállt pókerterem.

2010.11.08 07:29ma.hu - Sedró Ágnes

Körülbelül annyi a felelősségem, mint ha egy rendbontásért az Albert Stadionban a Flórit kérnék számon.” - mondta el Korda György a tv2 Tények című hírműsorában, amikor a nevét viselő klubban tartott razziáról kérdezték. Hozzátette: felelősnek érzi magát a hazai pókeresek társadalmáért, mert nagyon sokan épp az ő közvetítéseinek a hatására kezdték el a játékot.

A III. kerületi Korda Pókerklubban péntek éjszaka jelentek meg a rendőrök, csaknem száz egyenruhás szállta meg a termet, a gyanútlanul játszó személyek közül senkit nem engedtek el igazoltatás nélkül, a híradások szerint a razzia után több személyt is előállítottak a rendőrség Teve utcai székházában és számos tárgyi bizonyítékot foglaltak le a törvénysértés bizonyítására.

Az idén májusban életbe lépett módosítások óta a szerencsejáték törvény szinte teljesen ellehetetlenítette a pókerjátékot, a machopoker.hu szerint „nevetséges, túlszabályozott, és ordít róla, hogy dilettánsok fércműve”, Korda György pedig a Napi Ásznak hasonlóan markánsan azt mondta, az, hogy a rendőrök szabálytalanságot találhattak, „mind a hülye törvények hozadéka”.

Fotó: Korda Póker Klub


A májusban módosult, ám eredetileg 1991-ben született szerencsejáték törvény 1. paragrafusa szerint „Szerencsejáték minden olyan játék, amelyben a játékos pénz fizetése, vagy vagyoni érték nyújtása fejében, meghatározott feltételek fennállása vagy bekövetkezése esetén pénznyereményre, vagy más vagyoni értékű nyereményre válik jogosulttá. A nyerés vagy vesztés kizárólag, vagy túlnyomó részt a véletlentől függ.

Ilyet pedig csak az arra állami engedélyt kapott cég vagy szervezet bonyolíthat le, egyéb esetben tiltott szerencsejátékért a résztvevők és szervezők büntethetők.

A póker szerelmesei azzal érvelnek, hogy a kártyajátéknál nem áll fenn a „kizárólag vagy túlnyomó részt a véletlentől” függés, hisz az valójában a játékosok szabad döntése, hogy egy-egy leosztásnál beszállnak-e a tétkörbe vagy kimaradnak abból, illetve hogy a kezükben és az asztalon lévő kártyákat hogyan játsszák meg, milyen taktikát alkalmaznak a játék egésze során.

A törvény emellett azt is meghatározza, hogy egy pókerteremben legfeljebb 10 asztal állhat, asztalonként 10-10 versenyző foglalhat helyet, ám a törvény teremként a teljes épületet vagy annak egy külön bejárattal rendelkező részét tekinti és arra nem tér ki, hogy ha az épületben 3 helyiségben is felállítanak pókerasztalokat, akkor külön-külön lehet az egyes helyiségekben 10 asztal (feltéve, hogy a versenyek egymástól függetlenül folynak), avagy összesen ennyi a maximum.

Ezen kívül a törvény mind a verseny-, mind pedig a készpénzes játékoknál meghatározza az induló tétek nagyságát. Egyes hírek szerint ezen pontok valamelyikében találtak a rendőrök szabálytalanságra utaló jeleket.

Fotó: Korda Póker Klub


A pénteki rendőri intézkedés pikantériája egyébként, hogy Korda György saját bevallása szerint csak a nevét adta a klubhoz egy barátjának, de jogilag semmi köze a helyhez. Ugyanakkor úgy véli, a tervezett razziáról a terem üzemeltetője tudhatott, és az, hogy ennek ellenére nyitva tartotta a helyiséget, azt bizonyítja, hogy semmi törvényellenes dolgot nem tett sem ő, sem a játékosok.

Állítólag szintén péntek éjjel egy XIII. kerületi klubot is készültek ellenőrzés alá vonni, ám a Pókerszövetség elnökének tulajdonában lévő termet két nappal korábban váratlanul bezárták és kiürítették, Korda szerint a működtető megneszelhetett valamit a készülő razziáról, de hiba volt eltűnni.

Ezek után már csak egy kérdés marad a levegőben, mivel a törvény értelmében ha valaki az otthonában, a barátaival leül pókerezni, akkor szintén felelősségre vonható, nem is kevés büntetés vár rá. Mint Korda fogalmazott: ő szerdánként ultizni szokott a barátaival, de nem tudja, hogy „most akkor szabad vagy nem szabad?

Hódít a póker Magyarországon

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.