Bevallotta - súlyos beteg volt a rendező

Jancsó Miklós: Ez rák, de...

Senki sem gondolt a legrosszabbra, amikor Jancsó Miklós tavaly kórházba került - A sikeres rendező most árulta el, hogy pedig az aggodalomra minden ok megvolt.

2010.10.01 07:28ma.hu - Fotó: film.hu

Nyolcvankilenc évesen is lendületes, humoros ember Jancsó Miklós filmrendező, aki most Ómolnár Miklós előtt fedte fel meghökkentő titkát: megérintette a halál szele egy évvel ezelőtt.

Tavaly csonttörést szenvedett, ekkor derült fény arra, hogy komoly betegséggel küzd. "Ez rák, de..." - sóhajtotta Jancsó a Story tv felvételén, majd elharapta a mondatot. Utána azonban humorosan adta elő, milyen volt megtudnia, hogy mi a baja.

Nem volt jó érzés - mondta, majd hozzátette: olyan, mint amikor azt mondják az embernek: Bíró úr, jól értettem, öt év? Nem, kötél! Nagy különbség - fejtette ki Jancsó.

Jancsó Miklós - Fotó: film.hu

Ómolnár Miklós kérdésére, miszerint hogyan segíti őt "heroikus pesszimizmusa", azt felelte: még segít, segítenie kell. Nem is tudom, meddig. A rendező úgy véli, csak a szerencsének köszönhető az, hogy most jól van.

Ha szerencséje van az embernek, tudnak rajta segíteni. A betegség természetes. Szerencse kell ahhoz, hogy meggyógyuljon az ember - mondta Jancsó Miklós. A vele való beszélgetés vasárnap este kerül adásba - írja a Napi Ász.

Jancsó Miklós nemrég tüntették ki életműdíjjal a horvátországi, split-i filmfesztiválon. A Kossuth-díjas művész filmművészetet megújító életműve előtt tisztelgett a tizenötödik alkalommal megrendezett fesztivál.

Az életműdíjhoz kapcsolódva az 1966-ban Cannes-ban bemutatott, majd rangos díjakkal elismert Szegénylegények című filmet, Jancsó Miklós korszakalkotó mozgóképét tűzték műsorra Splitben.

Jancsó Miklós idén a Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál, a Jameson CineFest életműdíját is megkapta. A díjátadás a Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál záróünnepségén volt szeptember közepén.

A rendező mesterkurzust is tartott a fesztiválon. A CineFest szervezői retrospektív sorozatot is összeállítottak Jancsó hatvanas, hetvenes években készült műveiből.

Scorsese is szereti Jancsó Miklóst

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.