Adatvédelmi gigabaki a facebookon!

Durva: 21 ezres vendégsereg jelentkezett a buliba

Kis híján 21 ezer vendéget kellett fogadnia egy 15 éves lánynak, aki véletlenül nyilvánosan hirdette meg szülinapi partyját a közösségi oldalon.

2010.09.22 17:29ma.hu

A közösségi oldalak nagyszerű felületet biztosítanak egy csomó dologra, lehet ismerkedni, barátokkal kapcsolatot tartani, játszani, és persze nem elhanyagolható, hogy a programok szervezésében is nagy segítséget jelent.

Nem kell hozzá más, mint létrehozni magát a programot, majd elküldeni a meghívókat az ismerősöknek, ajánlani, hogy vegyenek ők is részt rajta, majd a visszaigazolásokból könnyen követhető, hányan lesznek ott biztosan, hányan nem érnek rá, és ki az, aki még vacillál.

Egy angliai kisvárosban, Hertfordshire-ben azonban egy 15 éves lány eltévesztette a lépéseket, így a szülinapi bulira szóló meghívót a barátai helyett a facebook teljes közönségének elküldte - adta hírül a BBC News.

Amikor fény derült a bakira, akkor persze azonnal törölték a linket, és a partyt is lefújták, ám addigra mintegy 21 ezren jeleztek vissza, hogy mindenképp fel szeretnék köszönteni az ifjú ünnepeltet.

Ez azonban önmagában még kevés, mert a leányzó meggondolatlanul a pontos címet is közhírré tette, így most a hertfordshire-i rendőrség hatalmas erőkkel készül a nevezetes napra, hogy távol tartsa azokat, akik mégis úgy gondolnák, buliznának egyet az újdonsült haverokkal.

Bár az eredeti meghívó lekerült az oldalról, hétfőn egy újabb meghívó jelent meg, amit már nem a fent említett szülinapos hozott létre.

A facebook rendszerét emiatt máris számos kritikával illették, egyesek szerint az egész baki annak tudható be, hogy túl bonyolultak az adatvédelmi beállítások. Itt kell ugyanis megadni, hogy a felhasználói profil részletei közül melyeket láthatják csak a közvetlen ismerőseink és melyek azok, amik bárki számára elérhetőek.

Ha tehát valaki nyilvános pozícióra állítja az általa írt bejegyzések közzétételét, akkor gyakorlatilag megszűnik minden titok a külvilág előtt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.