Pénteken helyezik örök nyugalomra

"Nem tudom, miért!" Hét nap alatt ment el a slágergyáros

Tüdőprobléma miatt került kórházba, majd pár nap után távozott az élők sorából Szenes Iván - lánya, Szenes Andrea szerint egyik betegsége sem indokolta a halálát.

2010.09.14 07:40

Egy hete intenzív osztályra került a slágergyáros, Szenes Iván - A 87 éves zeneszerző-szövegíró kora ellenére látszólag nagyon jó formában volt. Az utolsó időszakban is dalokat írt, interjút adott és műsort vezetett. Aki vele dolgozott, az csak tegezhette, így volt Oláh Ibolya és Dér Heni esetében is, akikről Szenes Iván azt mondta: örül, hogy megismerhette a fiatal generációt.

Amikor éppen édesapja állapotáról kérdezték volna telefonon az újságírók, Szenes Andrea megtörten annyit mondott: az apja meghalt. Ő a kórház folyosóján áll, és nem tudja, mit kell tennie - írja a Napi Ász.

Szenes Andrea szerint édesapja egyik betegsége sem indokolta a halálát. Egyelőre nincs diagnózis, így nem tudni, miben halt meg. Két-három hónapja megfázott, nem tudott kigyógyulni: fuldoklott, nehezen kapott levegőt, ezért vitték kórházba - mondta el a slágergyáros lánya a Napi Ásznak.

Szenes Iván halála lesújtotta a művészkollégákat is. Korda György elmondta, nagyon sok mindent köszönhet neki, a legnagyobb költők tollához hasonlítható, amilyen dalszövegeket írt. Élete utolsó pillanatáig alkotott, szerencsés ember. Nemcsak a zseni tűnt el, hanem az egyéniség is - mondta Korda a Napi Ászban.

Szenes Andrea - Fotó: andi.hu

Zalatnay Sarolta szerint hihetetlenül szerették egymást Ivánnal, annak ellenére is, hogy voltak heves vitáik, mert Cini sokszor rockosabb dalokat kért tőle. Aztán elénekelte, amit írt neki, és persze Ivánnak igaza lett, siker vált a dalokból. A legnagyobb slágereit köszönheti neki - vallotta be Zalatnay a Napi Ászban.

Mary Zsuzsi Mama című számát Szenes Iván írta. Az énekesnő szerint a slágergyáros azt mondta neki, ha elhagyja a férjét, csak neki szóljon...Később tréfásan megjegyezte, hogy elmulasztotta betartani ígéretét. De a zeneszerző családtagként tekintett rá, minden ünnepre meghívták - mesélte Mary Zsuzsi.

Koós János igaz barátját is elveszítette Szenes Ivánban. Még járt benn nála a kórházban, de sajnos beszélnie már nem sikerült vele. Zenei irodalmunk egy darabja veszett el, hallgassuk dalait, ne felejtsük el őt soha - kérte Koós a Napi Ászban.

Oláh Ibolya megdöbbent a zeneszerző halálhírén. Ő kapta meg a Kornay Mariann Művészeti díjat, melyet a Szenes család alapított. Nagyon közel álltak egymáshoz Ivánnal, aki Ibolya szerint végtelenül kedves, jópofa kis öreg volt. Nagyon szerette, és Szenes Iván is őt. Sokat dolgoztak együtt - mondta el megtörten Ibolya.

Aradszky Lászlót is mélységesen lesújtotta a hír. Legnagyobb slágereit kapta tőle, rengeteget köszönhet neki. A magyar hanglemezgyártás első aranylemeze lett az Isten véled, édes Piroskám, melyet Aradszkynak Szenes Iván írt. Kisujjában volt a zene, csodálatos ember volt - idézte fel a Napi Ászban Aradszky László.

Gábor S. Pál a zeneszerzőt belgyógyászként is segítette, nemcsak barátként. Hihetetlen számára, hogy múlt időben kell róla beszélnie. Az egykori szerzőtárssal közös slágereik voltak a Kicsi, gyere velem rózsát szedni, a Hosszú, forró nyár, az Úgy szeretném meghálálni, az Ez az utolsó tánc, vagy a Találkozás egy régi szerelemmel - adta hírül a Napi Ász.

Amihez Szenes nyúlt, abból sláger lett!

Szenes Ivánt pénteken helyezik örök nyugalomra

Szenes Iván írót, dalszövegírót, zeneszerzőt pénteken 11 órakor helyezik örök nyugalomra Budapesten, a Kozma utcai zsidó temetőben - közölte a család kedden az MTI-vel.

Minden idők legtermékenyebb magyar szövegírója, számtalan sláger szerzője életének 87. évében, hétfőn hunyt el. Szenes Iván csaknem kétezer dalszöveget írt, az egész ország, különböző korosztályok ismerik és dúdolják a Nemcsak a húszéveseké a világ, a Kicsit szomorkás a hangulatom máma, a Kislány a zongoránál, a Találkozás egy régi szerelemmel, az Úgy szeretném meghálálni, a Kicsi gyere velem rózsát szedni, a Mindenkinek van egy álma című örökzöldeket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.