Elhunyt Clive Donner, brit rendező

Meghalt Woody Allen színészi debütálásának rendezője

84 éves korában Londonban elhunyt Clive Donner brit rendező, aki alkotásaival olyan sztárok karrierjét indította el, mint Ian McKellen és Alan Bates, de Woody Allen színészi debütálásának, a Mi újság, cicamicának is ő volt a rendezője.

2010.09.09 10:45ma.hu
Bíborsivatag

A család közlése szerint az idős filmes Alzheimer-kórban szenvedett. Az 1926-ban született Donner filmes karrierjét vágóként kezdte; ő volt a vágója például Az egymillió fontos bankjegy és a Bíborsivatag című Gregory Peck-filmeknek.

Rendezőként az ötvenes-hatvanas években tévésorozatokkal mutatkozott be, majd a nagyvásznon a fent említett 1965-ös vígjátékkal, a Mi újság, cicamica? cíművel hívta fel magára a figyelmet.

A rendező ezután Los Angelesbe költözött, ahol ismét a televíziónál helyezkedett el, és olyan tévés adaptációkat forgatott, mint A skarlát virág Ian McKellennel és Jane Seymourral a főszerepben, a Twist Oliver Tim Curryvel, a Karácsonyi ének vagy a Gloriett a hullának című Agatha Christie-feldolgozás Peter Ustinovval Poirot szerepében.

Emellett a mozitól sem távolodott el: 1980-ban A meztelen bomba, 1981-ben pedig Charlie Chan és a sárkánykirálynő átka címmel rendezett komédiát, utóbbit ismét Ustinov, Angie Dickinson és Michelle Pfeiffer főszereplésével.

"Leginkább arra volt büszke, milyen sokat tett több brit színész, köztük Alan Bates, David Hemmings és Ian McKellen karrierje érdekében. Többük hírneve elhomályosította az övét, de ezt sosem bánta, ebben a tekintetben mindig nagylelkű volt" – emlékezett a filmesre unokaöccse, Gavin Asher.

Clive Donner felesége, Joselyn Rickards jelmeztervező öt évvel ezelőtt halt meg. Gyermekük nem született.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.