40 ember meghalt 77 megsebesült

Öngyilkos merénylet történt az afganisztáni esküvőn

Öngyilkos merénylet történt azon az esküvőn a dél-afganisztáni Kandahár tartományban, amelyben meghalt legalább 40 ember, további 77 pedig megsebesült a legfrissebb adatok szerint - közölte csütörtökön egy rendőrségi tisztségviselő.

2010.06.10 12:57MTI

Szerda este a hatóságok még nem tudták megerősíteni, hogy öngyilkos merényletet vagy pokolgéprobbantást követtek-e el Nangahan településen. A násznépben sokaknak rendőr vagy katona rokona volt, feltehetőleg ezért követték el a támadást a tálibok - mondta a nyilatkozó rendőrségi tisztségviselő. 

Az afganisztáni NATO-erő közleményében szintén a tálib harcosokat tette felelőssé a vérengzésért. A lázadók szóvivője ugyanakkor tagadta, hogy közük lett volna a robbantáshoz, és azt állította, hogy mozgalmuk "elítéli az ilyen brutális cselekedeteket". 

Egy újságíró még szerdán a francia hírügynökségnek elmondta, hogy a nagy erejű robbanás a menyegzőn a férfiak számára elkülönített helyiségben következett be, s az áldozatok többsége férfi. Az afgán belügyminisztérium tájékoztatása szerint gyerekek is vannak a halottak között. Kandahár tartomány a kabuli kormány ellen fellázadt, vallási fanatikus muzulmán tálibok mozgalmának bölcsője. 

A felkelők azonban általában az országba vezényelt nemzetközi erőket, az afgán rendőrséget és hadsereget támadják meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.