Nem értik, de bocsánatot kértek

Bizarr öngyilkossági hullám okait kutatják Kínában

A kínai állami és pártvezetés is megszólalt a Foxconn dél-kínai gyárából érkező, sorozatos öngyilkosságokról szóló hírek kapcsán: nyomozást, a megelőzést szolgáló intézkedéseket és a veszélyeztetett csoportok iránti nagyobb figyelmet szorgalmaznak; az érintett tajvani Hon Hai cég elnöke, Terry Kou (Gou) szerdán a helyszínre utazott, újságírók hadát kalauzolta végig a gyáron, és bocsánatot kért.

2010.05.26 15:26MTI

Az államtanács tajvani ügyekben illetékes irodája szerdán Pekingben aggodalmát fejezte ki az öngyilkossági hullám miatt, s szóvivője útján tudatta, hogy nagy fontosságot tulajdonít a történteknek, a nyomozásnak, és segítséget kíván nyújtani a megelőzéshez, a helyzet rosszabbodásának megakadályozásához.

A Foxconn sencseni (Shenzhen) gyárában az elmúlt öt hónapban 11 dolgozó ugrott le öngyilkossági szándékkal magas épületekről, ketten súlyos sérülésekkel túlélték az ugrást. A cég egy másik telepén hasonló módon halt meg még januárban egy alkalmazott. Terry Kou, Tajvan egyik legismertebb üzletembere szerdán Sencsenbe repült, több mint 200 fős újságírói csapatot kalauzolt végig a gyáron, ahol mobiltelefonokat, laptopokat és más elektronikai termékeket gyártanak az Apple-nek, a HP-nek és a Dellnek. A cég első embere háromszori meghajlással nyilvánosan bocsánatot kért az áldozatok családjától, s egyben megígérte, hogy fokozottabban fognak gondoskodni alkalmazottaikról. Kuo az újságíróknak elmondta: vizsgálják az eseteket, és szociológusok, valamint pszichológusok kapták feladatul, hogy az okokra magyarázatot találjanak, a további esetek megelőzésének módjára pedig javaslatot tegyenek. A cégvezető magabiztosan nyilatkozott arról, hogy úrrá lesznek a helyzeten, és bízik abban, hogy például a lelki gondozással foglalkozó mintegy száz szakember megfelelő segítséget nyújt majd a dolgozóknak.

Mindeközben nem garantálható, hogy hasonló esetek a jövőben nem fordulnak elő - hangzott el Sencsenben, ahol a Foxconn 400 ezer embert foglalkoztat.

A vállalat vezetői közül korábban többen meg is jegyezték, hogy ekkora embertömegnél lehetetlen az öngyilkosságot tervezők kiszűrése. Válaszul arra, hogy Hongkongban már egy civil szervezet tüntetett a cég képviselete előtt, és a fogyasztókat arra biztatta, hogy ne vásárolják a termékeiket, Kuo visszautasította, hogy a halálesetek közvetlenül összefüggnének a munkakörülményekkel.

Kiderült az is, hogy a cégnél forró drótot hoztak létre és olyan rendszert, amelyben jutalmazzák, ha valaki felhívja a figyelmet munkatársa lelki problémájára.

Korábban és a legutóbbi esetek után is olyan hírek, beszámolók láttak napvilágot, amelyekben a dolgozók a kevés fizetésre, a monoton munkára, a munkavezetők bánásmódjára panaszkodtak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.