"Nekünk sem egyszerű megjelenni, de neki...?"

Sokkoló fotók: Így fest az arcátültetésen átesett férfi

Nagyon ritka betegségben szenved az andalúziai Rafael, aki a világon kilenceddikként részleges arc-transzplantációs műtéten esett át januárban - A férfit most engedték ki a kórházból, és a nyilvánosság elé állt.

Sokkoló képek: Rafael, az arcátültetett férfi a sajtótájékoztatón képgaléria

2010.05.05 13:30ma.hu

Több mint 30 órán át, száz orvos részvételével zajlott Rafael műtétje, melyet még januárban végeztek el a sevilla-i Virgen del Rocio kórházban.

A férfi gyermekkora óta egy ritka, Recklinghausen kór nevű, örökletes betegségben szenved, mely az évek folyamán lassan, de súlyosbodik. Általában a tinédzserkor után jelentkezik, csomók kezdenek megjelenni a bőr alatt.

Rafael az orvosaival

A betegség lényege, hogy genetikai rendellenesség, melynek következtében daganatok nőnek az idegeken. A csontokra, az izmokra és a bőrre is hatással lehet.

A neurofibromatózis egyik fajtája ez, amelynek tünete, hogy a beteg arcán sötét, barna foltok jelennek meg, ezzel alaposan elcsúfítva azt.

Ha a csomókat időben eltávolítják, akkor azonban élhet normális életet a beteg, és a betegség nem okoz halált.

Rafael-t sürgősen meg kellett műteni, mivel az egyetlen esély ez volt számára. A doktorok csapata egy évig gyakorolt - halottakon és 3 dimenziós számítógépes animációk segítségével - a férfin végzett bonyolult operáció előtt.

Hasonló műtétet hajtották már végre Franciaországban, Kínában és az Egyesült Államokban is. Rafael volt a második olyan páciens, akin Spanyolországban részleges arctranszplantációt végeztek el.

Most állt ki először a nyilvánosság elé, amióta a napokban kiengedték a kórházból. Rafael az orvosai között ült a sajtótájékoztatón, akiknek rendkívül hálás.

Dr. Tomas Gomez Cia, a férfi orvosa elmondta, nekik sem egyszerű kiállni a nyilvánosság elé, ezért el lehet képzelni, mit érezhet Rafael.

A férfi arcának egyes részeibe mindenesetre már visszatért az érzékelés - tud nyelni, meg tudja különböztetni a hideget a melegtől, néha már borotválkoznia is kell. Az arcmimika is lassan visszatér - mondta el Rafael orvosa a sajtótájékoztatón.

Egy ember, aki teljesen új arcot kapott...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.