15 percért 50 eurót, egy óráért 120-at kért a pap

Nappal reverendában misét celebrált, éjszaka szexuális szolgáltatásokat kínált

Folytatódik a katolikus egyház körüli botránysorozat, ezúttal azonban egy friss ügy miatt. Spanyolországban egy alig egy éve hivatalban lévő 27 éves papról derültek ki megbotránkoztató dolgok.

2010.02.26 19:05MTI

A hívek körében igen népszerű férfi ugyanis kettős életet élt. Nappal reverendában misét celebrált, gyóntatott, hittanórát tartott, esténként pedig szexuális szolgáltatásokat kínált az interneten. Ehhez alsónadrágban és befeszített hasizmokkal pózolt a kamerának.

„Boldogságodért és szolgálatodra”

Egy nagyon kedves ember” - tartották róla a Toledo közelében fekvő Noez és Totanés település lakói. Ennek ellenére két héttel ezelőtt egyházi bíróság előtt vallotta be a pap, hogy pénzt vett ki az egyházközség kasszájából. De mint kiderült, még ez is csak az igazság fele volt. Esténként ugyanis „Héctor” álnéven internetes szexpartnereinek küldözgetett magáról felvételeket.

A boldogságodért és szolgálatodra”, ezzel a szöveggel kínálta magát nőknek és pároknak az interneten. Azt is leírta, hogy mindent vállal „kivéve a szado-szexet”. 15 percért 50 eurót kért, egy óráért 120-at. Abból a tényből kiindulva, hogy mégis belenyúlt az egyházközség pénztárába úgy tűnik, hogy nem nagyon ment neki az üzlet.

Azzal gyanúsítják, hogy 17.000 euró adományt tulajdonított el, és ezt telefonszex szolgáltatásokra költötte, adták hírül a spanyol újságok. Ezen kívül megpróbálta a falusi templomban található 17. századi festményt 5000 euróért eladni az interneten, de ez sem sikerült. Toledo érseke, Braulio Rodríguez „anyagi szabálytalanságok” miatt leváltotta a papot, a szexuális természetű dolgokról nem volt szó az indoklásban. Állítólag pszichiátriai kezelésre kötelezik a fiatalembert.

A német püspökség elássa a csatabárdot?

Mindeközben Robert Zollitsch freiburgi érsek az elmúlt évtizedekben egyházi személyek által elkövetett, fiatalok elleni szexuális bűncselekmények kapcsán azt nyilatkozta, hogy a német katolikus egyház nem mérte fel kellően korábbi helytelen cselekedeteit.

A Deutschlandfunk rádióállomásnak adott, pénteki interjúban a német katolikusok vezetője megerősítette, hogy a püspöki konferencia tavaszi ülésszakán különmegbízottat nevezett ki az elkövetett szexuális bűncselekményekkel kapcsolatos kérdések, továbbá az ilyen jellegű visszaélések megelőzését célzó teendők koordinálására. A püspöki konferencia csütörtökön véget ért tavaszi közgyűlésén döntött arról, hogy a koordinációs feladatok ellátásával a trieri püspököt, Stephan Ackermannt bízza meg.

"Alábecsültük az elkövetett hibákat" - fogalmazott Zollitsch érsek azzal összefüggésben, hogy az elmúlt hetekben több olyan szexuális bűncselekményről érkezett hír, amelyet katolikus iskolákban korábban paptanárok követtek el diákokkal szemben. Az ezzel kapcsolatos botrány az elmúlt hónap végén a berlini Canisius jezsuita elitgimnáziumban robbant ki, de nem sokkal később hasonló visszaélésekről érkezett hír más németországi katolikus iskolákból is. Bár a vizsgálat még folyik, előzetes adatok szerint az elmúlt évtizedekben száznál jóval több ilyen eset történt.

A katolikus püspöki konferencia ezt követően tűzte a tavaszi közgyűlésének napirendjére a kérdést. Zollitsch érsek elmondta, hogy a jövőben határozottabban kívánnak fellépni a hasonló esetek megelőzésére. Ezzel összefüggésben nem zárta ki, hogy felülvizsgálják a katolikus egyház korábbi, a szexuális bűncselekményekre vonatkozó irányelveit, megfogalmazása szerint azokat több vonatkozásban szigoríthatják. Ennek kapcsán egyebek között azoknak az egyházi személyeknek a körültekintőbb kiválasztására utalt, akik az ilyen esetek feltárásával foglalkoznak.

Az érsek kilátásba helyezte azt is: a katolikus egyház a jövőben még inkább törekszik arra, hogy a gyanús esetek kivizsgálása érdekében gyorsabban és hatékonyabban együttműködjön az illetékes ügyészségekkel. Egyben megerősítette, hogy a püspöki konferencia bonni székhelyén egyfajta koordinációs központot hoznak létre az egyház, illetve az állampolgárok, továbbá az egyház és az állami hatóságok közötti kapcsolattartás bonyolítására.

A püspöki konferencia vezetője kijelentette, hogy a katolikus egyháznak az ügyhöz való - nem megfelelőnek tartott - hozzáállását bíráló Sabine Leutheusser-Schnarrenberger igazságügyi miniszterrel "elásták a a csatabárdot", és tisztázó megbeszélésben állapodtak meg. Elutasította ugyanakkor a liberális miniszternek azt a kezdeményezését, hogy a szóban forgó bűncselekmények megelőzése, illetve felderítése érdekében egyfajta állandó "kerekasztalt" hozzanak létre, amely az állami hatóságok képviselőiből, továbbá egyházi személyiségekből állna.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.