"Hiába sikítottam, senki sem hallotta meg"

Elképesztő! 23 évig kezelték kómásként!

Egy téves diagnózis miatt 23 évig kezelték kómásként Rom Houbent. A férfi teljesen lebénult, de végig magánál volt, mindent hallott és érzékelt a körülötte zajló világból.

2009.11.24 15:46ma.hu

A közel negyed évszázadot így jellemezte: "Hiába sikítottam, senki sem hallotta meg. A testem volt a börtönöm." Orvosai szentül meg voltak győződve arról, hogy a férfi teste csupán vegetál, de Houben mindent felfogott, csak éppen nem tudott jelzést adni valódi állapotáról.

Az orvosok ma már azzal magyarázzák ezt a sajnálatos „tévedést”, hogy majd' 25 évvel ezelőtt nem létezett olyan orvosi berendezés, amely igazolta volna a beteg ébrenlétét. Rom agyát 3 évvel ezelőtt kezdték el újra vizsgálni, ekkor egy forradalmi készülékkel kiderítették: agyi hullámai egy teljesen egészséges felnőtt emberé.

A vizsgálatot végző orvos, aki egyben a módszer feltalálója döbbenetes dolgokat nyilatkozott: szerinte ugyanis több tucat beteg lehet szerte a világon, akik ugyanolyan állapotban léteznek, mint Rom. Houben így nyilatkozott már számítógépe segítségével: a 23 év alatt az alvás segítette át a nehéz pillanatokon. Nem is remélte, hogy egyszer „észreveszik”, hogy valójában milyen állapotban is van ő valójában.

Rom 1985-ben, egy autóbaleset következtében bénult le. A „felfedezése” óta újra kinyílt előtte a világ, sok dolgot szeretne pótolni, valamint tudatni a világgal: él és életben is akar maradni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.