Elment a legenda

Meghalt Bujtor Isván

Elhunyt Bujtor István; a Balázs Béla-díjas színészt, rendezőt, a veszprémi Petőfi Színház igazgatóját 67 éves korában érte a halál Budapesten. A művészt a színház és a megyei önkormányzat saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.

2009.09.25 14:37MTI/ fotó: MTI

Bujtor Istvánt hosszas kórházi kezelés után érte a halál pénteken.

A veszprémi színház igazgatója július végén egy súlyos fertőzés miatt került kórházba. Napokig életveszélyes állapotban feküdt a veszprémi megyei kórház intenzív osztályán. Augusztus végén állapotának lassú javulásáról adtak hírt, csütörtökön pedig arról, hogy Bujtor István elhagyhatta a veszprémi kórházat és rehabilitációját Budapesten folytatják tovább.

A Figyelőnet (www.fn.hu) értesülései szerint a színművészt két napja a budapesti Állami Egészségügyi Központ intenzív osztályán kezelték; a portál információi szerint Bujtor Istvánnak már a Veszprémi Megyei Kórházból való átszállítása óta sem voltak agyi életjelei.

A veszprémi színházban az esti bemutató előtt emlékeznek meg Bujtor Istvánról, a direktorról Eperjes Károly, a teátrum művészeti vezetője mond méltatást. A színház előcsarnokában gyertyát gyújtottak Bujtor István emlékére, az igazgató gyászkeretes fényképét pedig az épület előtt helyezték el, hogy tisztelői leróhassák kegyeletüket.

Bujtor István halála kapcsán Bajnai Gordon miniszterelnök közlemény útján tudatta, hogy a művész "ahhoz a nagy színésznemzedékhez tartozott, amelynek tagjai generációk világlátását alakították művészetükkel.

Mindig elemi erőt és mélységes emberséget sugárzott vásznon és színpadon". A kormányfő szerint a szakma, valamint a színház- és filmszerető közönség nagyrabecsülése, szeretete végigkísérte Bujtor István pályáját, életét.

A fővárosi önkormányzat nevében Horváth Csaba főpolgármester-helyettes közleményben arra emlékeztetett: Bujtor István filmszerepeivel és rendezéseivel új iskolát teremtett, miközben folytatta az igényes szórakoztatás magyar hagyományait. Budapesten a József Attila Színházban, majd a Vígszínházban nyújtott felejthetetlen alakításaira emlékezik a közönség.

Réz András esztéta azt emelte ki, hogy Bujtor István életművében mindig jól keveredtek a drámai alakítások a széles, harsány, jópofa jelenléttel; 45 éven át folyamatosan láthattuk különböző filmekben.

"Ő volt a vagány nagymackó, időtlen figura, aki jött a krimiben és a kosztümös filmben, bohózatban, drámában egyaránt, és jól tette a dolgát, jelenléte természetes volt" - fogalmazott Réz András. Felhívta a figyelmet arra is, hogy bár az igazi tömegsikerekre, vígjátékokra mindig jobban emlékezünk, de Bujtor István számos komoly drámai filmben is nagyot alakított.

Bereményi Géza, aki a veszprémi színház pénteki bemutatójának a rendezője, azt emelte ki, hogy Bujtor István másfél éves ottani igazgatósága alatt újra élet költözött a Petőfi Színházba, jó darabválasztásaival visszacsábította a helyieket a teátrumba.

Kálomista Gábor producer szerint Bujtor István a modern magyar közönségfilm megteremtője volt. "Nélküle egészen más lenne a mai magyar film: az ő alkotásain több nézőgeneráció nőtt fel, én is sokat tanultam tőle, hálával emlékezem rá" - mondta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.