Félelem, rettegés, szorongás, stressz

Izgalmas téma a XXI. században! A pornó, mint frustráció forrása

Érdekes témával várja a nézőket a XXI. század című műsor, melyben megszólalnak ismert pszichológusok, pszichiáterek, valamint Csákányi Eszter művésznő is.

2009.05.19 15:30ma.hu
Feldmár András

- "A pszichiáternek ugyanaz a dolga ma, mint kétezer éve." - mondja Feldmár András pszichiáter - ugyanazoktól a félelmektől kell megszabadítani az embereket ma, mint akkor kellett volna. Ugyanúgy retteg az ember az élet nehézségeitől, mint akkor.  A félelem struktúrája változott talán meg. De végső soron a szituációk ugyanazok, félünk a haláltól, a szerelmi kudarctól, a nincstelenségtől - ami igazából az éhezéstől való félelem. 

Szendi Gábor pszichiáter szerint a túlzott szabadosság újabb félelem forrása: korábban a szex tabutéma volt, nem beszéltek róla, csinálták. A pornó, meg hogy teli szájjal mesélik kalandjaikat a férfiak a kocsmában, újabb frusztráció forrása, mint ahogy az is, ha kicsi a teljesítmény, ha nem megfelelő a méret. Azonban vannak túlélési technikák!

Félelem, rettegés, szorongás, stressz.  Mindennapos érzések is lehetnek – hogy mikor, mitől félünk, a történelem során sokszor változott. De az évezredek során olyan intenzív negatív hatások vették körül az emberiséget, hogy a szorongás még az emberek biológiai és agyműködését is átalakította. A szakértők szerint a háborúktól, és a velük járó pusztítástól való rettegés szinte genetikailag kódolt az emberekben.  Legerősebben és legtartósabban ugyanis ez a félelem alakította át az emberi szervezet működését az évmilliók során. 

Csákányi Eszter
színművésznek Parti Nagy Lajos írt személyre szabott darabot, amelyben 7 különböző 21. századi női karakter jelenik meg. Az előadásból kiderül, senki sem menekülhet el a saját gondjai elől, de van megoldás.

Csákányi Eszter:   “A kiszolgáltatottság drámája, ez egy hajszálon múlik, a nevetés és a sírás, az öröm és a fájdalom, az egy picike hajszál, amelyik éppen aznap erősebb.”  

Csákányi Eszter szerint a félelmekkel már csak azért is szembe kell nézni, mert az termékennyé is teheti az embert. A pszichiáterek is egyetértenek azzal, hogy sok világhírű műalkotás sem jöhetett volna létre, ha az alkotójuk nem szorongott volna valamitől. Éppen ezért ez az egyik legjobb terápiás módszer a fóbiáink ellen. 

Csákányi Eszter: “Én soha életemben nem voltam magabiztos magamban, és folyamatosan kérdéseket teszek fel magamnak. Az igazi művész szerintem mindig tele van kétségekkel, és ezért tud nagyon jókat létrehozni, mert kicsit bizonytalan, és magának akar bizonyítani.” 

Álmaink sok rejtett, még magunk előtt is ismeretlen félelemre adhatnak magyarázatot. Csehák Hajnalka pszichológusként kezdett a rémálmok megfejtésével foglalkozni. Azt mondja, egyértelmű, hogy a mostanihoz hasonló bizonytalan gazdasági, politikai helyzetben az embereket gyakrabban gyötrik kellemetlen álomképek. 

Csehák Hajnalka, álomterapeuta, Lelki Titkaink Mentálhigiénés Stúdió: „Mindenképpen valamilyen veszteséget fogunk álmodni akkor, ha attól tartunk, hogy elveszítjük a tetőt a fejünk felől.”

A pszichológusok szerint a túl nyílttá váló szexualitás csak elbizonytalanítja az embereket, és mára a legtöbbet a párkapcsolataik, magánéletük miatt aggódnak az emberek. 

Szendi Gábor: „Régen azt mondták, hogy a szexualitás az egy művészet, arról nem beszéltek, hanem csinálták. Most meg sokat beszélnek róla, és éppenséggel ez egyre nagyobb félelmeket kelt, hiszen akár a pornó, akár a kocsmában elmesélt történetek félelmeket ültethetnek el az emberekben a teljesítményüket, a méreteiket illetően.” 

Ezek a szorongások okozhatják a meddőségi problémák 50 százalékát is. Ráadásul a félelem egész életutakat is átalakíthat. De ha a félelem ennyi fizikai változást is okoz az ember életében, akkor miért olyan népszerűek mégis a horror és akciófilmek a mozikban már a mozgókép feltalálása óta? Miért vágyunk a már meglévők mellé újabb félelemforrásokra? 

Szendi Gábor: „Régen, amikor a tűznél ültek az emberek, akkor megjött a vándor, akkor nem arról kérdezték, hogy hány boldog család él máshol, hanem hogy milyen járványok vannak, milyen hordák, milyen viszályok vannak. az emberek azért olvassák, azért nézik a veszélyes filmeket, mert ebből mintegy meg akarják jósolni a saját kockázataikat.” 

Csákányi Eszter: „Az, hogy túl lehet élni, ez lényeges, csak próbáljon az ember, próbálja elfogadni, és ki lehet bírni. Én nagyon pozitívan élem az életemet, és próbálom kifelé ezt sugározni, mert ki lehet bírni, csak meg kell találni azt a kis eret.”

Kiderül, hogy miért nézünk horrorfilmeket, és miért lehet annyi meddőség manapság!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.