Forró alumínium a görögdinnyébe

Kísérlet a hátsó kertből: robbantani akart, de remekművet alkotott

Vajon mi történik, ha forró alumíniumot öntünk egy dinnye belsejébe? Azt minden kisiskolás megtanulta, hogy az alumíniumreszelék vízbe öntve apró buborékokkal pezseg - vagyis a dinnyének robbania kellene.

2015.04.30 10:14ma.hu
Fotó: YouTube/TheBackyardScientist

Már az általános iskolában megtanuljuk, hogy ha alumíniumot teszünk vízbe, rövid időn belül hidrogén keletkezik, ami miatt a víz finom buborékozásba kezd. Logikusnak tűnik, hogy ugyanez egy többé-kevésbé zárt térben olyan nyomássá fokozódhat, hogy akár robbanás is lehet a vége, persze kérdés, hogy mennyire zárt az a tér, mennyire tud a keletkező hidrogén elillanni, no meg milyen intenzív a víz és az alumínium reakciója.

Egy biztos: a floridai "TheBackyardScientist" csapata - egy férfi és egy nő - arra számítottak, hogy ha olvasztott alumíniumot öntenek egy dinnye kifúrt belsejébe, a gyümölcs hatalmas robbanással fog szerteszéjjel hullani a kertben. Nem véletlenül vett védőöltözetet a "kutató", a kísérlet eredménye azonban egészen más lett, mint amire számítottak. Bár a robbanás elmaradt, végül sokkal jobbat sikerült alkotni, csak a szaggal volt némi problémája a párosnak.

Attól azért óva intünk mindenkit, hogy hasonló kísérletezésbe kezdjenek otthon, az alumínium forráspontja ugyanis 2519 °C, ami egy apró figyelmetlenség miatt is súlyos, akár végzetes égési sérüléseket okozhat!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.