Senki sem szeretné elveszíteni a "családtagját"

Sarka Kata: "Nálunk a kutya a harmadik gyerek"

Sarka Kata pontosan tudja, milyen érzés, ha az embernek elveszik a házi kedvence - vele is előfordult egyszer, hogy kiskutyája elkóborolt, és kétségbeesve indult a keresésére. Nem csoda: a kutya náluk (is) családtag.

2015.04.23 12:00ma.hu

Sokan segítenének egy-egy gazdátlan kutya hazajuttatásában, de a kóbor állatok állatorvosi azonosítása az állatbarátoknak gyakorta nehézséget jelent, az esti órákban szinte megvalósíthatatlan feladat. Mostantól azonban ez már egyszerűbb lesz, mert megoldásként a Vigyél Haza Alapítvány olyan kutyabarát éttermeket keresett meg Budapesten, melyek egyébként is szívesen látják a kutyás vendégeket, most pedig arra is vállalkoztak, hogy bárki számára ingyenesen elérhetővé teszik az alapítvány által kihelyezett mikrochip-leolvasókat.

A chip gyors leolvasása után az étterem értesíti a programban résztvevő önkéntes állatorvosokat, akik az alapítványt támogató Telenor mobilinternetén közvetlenül az online adatbázisban tudják ellenőrizni az állat és gazdájának adatait. Ezután már szinte biztos az út, hogy az elkóborolt kedvenc biztonságban hazajuthasson.

Sarka Kata nagyon hasznos dolognak tartja a kezdeményezést, szerinte ez rendkívül megnyugtató előrelépés a felelősségteljes gazdáknak. „Egyszer előfordult, hogy azt hittem, Milla elveszett – nagyon sokáig szólongattam, mindent átnéztünk, de nem jött elő. Borzasztó érzés volt, azt gondoltuk, hogy elszökött. Sírtam és kértem Petit (Hajdú Péter), hogy azonnal kezdjük el átfésülni a környéket. Utólag kiderült, hogy csak elbújt a kertben, és nem is vette észre, hogy keressük" – mondta el Kata, aki azt is hozzátette, saját éttermükbe is szívesen telepítene mikrochip-leolvasót.

Fotó: Redlemon

Amikor elmegyek itthonról, általában viszem magammal Millát. Nem szeretem egyedül hagyni, ezért csak olyan helyekre szervezek megbeszélést, ahova kutyát is be lehet vinni. Nekünk is van egy kutyabarát éttermünk, szeretném, hogy ha itt is telepítenének egy chip -leolvasót” – magyarázta Kata.

A szépség azt is elmondta, náluk a kutya abszolút családtag. „A neve Hajdú Milla, ebből is látszik, hogy mennyire befogadtuk. Ő is nagyon megszeretett minket, bármikor elmegyünk otthonról, sír utánunk, így ahová csak lehet, velünk jön. Ágyban alszik, most lesz a szülinapja és tortát is kap majd, szóval olyan, mint egy gyerek. Bevallom, engedékenyebben nevelem, mint a gyerekekeinket – Noémivel és Dáviddal nagyon következetes vagyok, Millánál ez sokkal kevésbé jellemző” – nevetett Kata.

A Vigyél Haza Alapítvány szeretné lefedni Budapest egész területét: május végéig 25 kutyabarát étterembe kerülhet chip-leolvasó, ezeket a helyszíneket feltüntetik a mobilos céggel közösen fejlesztett, okostelefonon elérhető Vigyél Haza Kutyakereső alkalmazásban is. Az alkalmazást a bevezetés óta közel húszezren töltötték le, és több ezer aktív felhasználó regisztrálta saját kutyáját a rendszerben.

A Vigyél Haza alkalmazásról

A Kutyakereső alkalmazás segítségével állatbarátoknak, állatvédő szervezeteknek, vagy a szakhatóságnak jelezheted, ha kóbor kutyát látsz. Megtalálhatod elveszett kutyádat, vagy gazdira váró kutyák között kereshetsz, ha örökbe szeretnél fogadni egy árva állatot. Ha feltöltöd a kutyád adatait és elkóborolna, két kilométeres körzetben egy mozdulattal értesítheted az alkalmazást használó állatbarátokat, hogy segítsenek kedvenced megkeresésében. Megnézheted azt is, hogy a közeledben hol találsz állatvédő szervezetet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.