Sikerül-e megmenteni az összes állatot?

Verseny az idővel: 150 delfin sodródott a partra

Valóságos versenyfutásba kezdtek az idővel a japán hatóságok, a parti őrségtől a mentőkön és tűzoltókon át az állatvédőkig mindenki, hogy visszajuttassák a tengerbe a kisodródott 150 delfint.

2015.04.10 14:00ma.hu
Fotó: Toshiyuki Ikeda

Legalább 150 partra sodródott delfint találtak a japán Ibaraki prefektúrában, Hokota közelében: a tengerparton több kilométer hosszan hevernek az eltévedt állatok. Bár a delfinek emlősök és alapvetően a levegőből nyerik az oxigént, az életben maradásukhoz elengedhetetlen a tengeri közeg - vagyis ha nem sikerül időben visszajuttatni őket a vízbe, elpusztulnak. A szakemberek szerint Electra delfinek, vagy ismertebb nevükön a fehérajkú kadrszárnyú delfinek csoportjáról van szó, a példányok átlagosan 2,7 méter hosszúak.

A helyszínre számos szakember érkezett, akik most versenyt futnak az idővel, hogy megelőzzék a tömeges pusztulást: az egyik közeli tengeri állatkert - az Oarai Aquarium - alkalmazottai mellett jelen vannak tűzoltók, a japán parti őrség tisztjei és rendőrök, valamint rengeteg helyi civil is részt vesz a mentőakcióban. A delfineket április 10-én reggel 6 óra körül fedezték fel a parton, egy telefonos bejelentés nyomán vonultak ki a szakemberek a helyszínre.

Ugyanebben a tartományban 2011 márciusában mintegy 50 delfint mosott partra a víz, akkor ugyanúgy az Oarai Aquarium szakembereinek vezényletével álltak neki a mentésnek, de az erőfeszítések ellenére 30 állat elpusztult. Egyelőre nem tudni, mi okozta az ismételt katasztrófahelyzetet, a delfinek ugyanis jellemzően elkerülik a sekély partszakaszokat. Tájékozódásukat azonban megzavarhatják akár a tengerjáró hajók, vagy eltévedhetnek akkor is, ha egy zsákmányként kinézett halraj nyomába eredve kerülnek a sekély vízbe, ahonnan nem tudnak visszaúszni. A tömeges partra vetődést ilyenkor fokozza, hogy a bajba került példány "segélykiáltásokat" hallat, társai pedig követik a jelzést és így egyre többen sodródnak ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.