Csak a kimúlt kutya ügyében vizsgálódik a szervező

Mérgezés a kutyaversenyen: akár hat eb is érintett lehet

Egy ír szetter nem sokkal a négynapos mustra után hazatérve múlt ki, a boncolás során pedig kiderült, hogy megmérgezték, de az eddigiekkel ellentétben nem további kettő, hanem öt kutya lehet még érintett az ügyben.

2015.03.10 12:00ma.hu / MTI

A brit Kennel Club egyelőre csak az elpusztult kutya ügyében indított hivatalos vizsgálatot, ám a további bejelentésekkel is foglalkozik, melyek  szerint további öt eb lehet érintett a múlt héten megrendezett négynapos Crufts idején felbukkant mérgezésekben. Amint arról már a ma.hu is beszámolt, a világ legnagyobb és legrangosabb kutyakiállításának számító birminghami mustra után hazatérve a belgiumi Jagger, egy hároméves ír szetter hirtelen rohamot kapott, másodpercekkel később kómába esett, majd meghalt. A boncolása során mérgezett húst találtak a gyomrában, feltehetőleg csigaölővel itatták át a falatokat.

A szemlén két shetlandi pásztorkutya is részt vett, melyeknek tulajdonosai szintén azt feltételezik, hogy állataikat megmérgezték a birminghami kiállításon – értesült a The Daily Telegraph. A brit napilap azonban további három kutyát is említ – egy westie-t, egy afgán agárt és egy si-cut –, ők is megbetegedtek a hét végén befejeződött seregszemle után, ami felveti a lehetőségét annak, hogy egy vagy több tettes vette célba az állatokat a négynapos megmérettetés minden egyes napján.

Néhányan azt állítják, hogy már a korábbi években is mérgeztek kutyákat a Cruftson. Mylee Thomas, akinek Myter Eye to Eye shetlandi pásztorkutyáját a feltevések szerint egy nappal az után mérgezték meg, hogy Jaggerrel, az ír szetterrel mérgezett marhahúst etettek, elmondta: úgy gondolja, kutyáját szándékosan szemelte ki valaki, akinek alapos ismeretei vannak a fajtáról.

Jagger tulajdonosai hétfőn arról beszéltek: nem gondolják, hogy az elkövető kifejezetten Jaggerrel akart végezni, valószínűleg a kutyák vagy a Crufts show iránti ellenszenv vezérelte őt. Más kiállítók annak a véleményüknek adtak hangot, hogy Jagger elpusztítója véletlenszerűen vette célba a westie-t, az afgán agárt és a si-cut. A Kennel Club közölte, értesült a hat mérgezésről szóló jelentésekről, és sürgősséggel vizsgálja az ügyet.

A fellépő arénában tucatnyi shetlandi kutya szerepelt, a helyszín a nagyközönség előtt nyitva állt, de csak Mylee Thomas kutyája és egy másik betegedett meg. Előbbi az egyik legsikeresebb kutya kategóriájában, utóbbi pedig a fajta kategóriában lett győztes. "Szerintem az irigység volt a fő motívum. Az emberek megelégelik, amikor azt látják, hogy mindig ugyanazok a kutyák nyernek" - hangoztatta Thomas. "Amikor a szukám beteg lett és elvittem a Crufts állatorvosához, ő azt mondta, hogy vannak évek, amikor többször is előfordult hasonló eset, de nem végződött kutyák elpusztításával" – tette hozzá.

Debbie Pearson, a másik shetlandi pásztorkutya gazdája nem közölt részleteket a mostani esetről, csupán annyit mondott, hogy néhány éve valaki festékkel öntötte le a kutyáját a versenyen. A Crufts szervezője, a Kennel Club közölte, hogy próbálják felvenni a kapcsolatot az állítólagosan megmérgezett kutyák tulajdonosaival

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.