Fellépnek a leopárddal szemben is

Bojtosfülű disznók érkeztek a Szegedi Vadasparkba

Az európai fajmegmentő program (EEP) keretében Szegedre került Noé, Lara és Lola, a kan és a két koca nagy kedvenc volt a híres Jersey-i Állatkertben, ahonnan érkeztek.

2015.02.23 14:30MTI
Forrás: Twitter

Bojtosfülű, más néven ecsetfülű disznók (Potamochoerus porcus) érkeztek a Szegedi Vadasparkba, az Afrikában őshonos patásokat a karanténidőszak és a beszoktatás után a látogatók is megfigyelhetik a mocsári antilopokkal közös tágas kifutójukban - közölte Veprik Róbert igazgató.

A szegedi állatkertben vad disznóféléket eddig nem mutattak be, a látogatók csak rokonaikkal, az örvös pekarikkal találkozhattak a dél-amerikai bemutatóban.

Az európai fajmegmentő program (EEP) keretében Szegedre került Noé, Lara és Lola, a kan és a két koca nagy kedvenc volt a híres Jersey-i Állatkertben, ahonnan érkeztek, azóta is érdeklődnek utánuk egykori gondozóik. Az állatok szállítása nem volt egyszerű feladat, mivel az angol állatkert egy francia partokhoz közeli szigeten található.

Az egy-másfél méter hosszú, akár egymázsásra is megnövő ecsetfülű disznó változatos élőhelyeken, szavannákon, esőerdőkben és mocsaras területeken egyaránt előfordul. Többnyire kisebb, három-tizenegy fős kondákban él, de feljegyezték már ennél jóval nagyobb egyedszámú csapatokat is. Az erőteljes kan által vezetett család sokszor agresszíven és hatékonyan fel tud lépni még a leopárdokkal szemben is, amely a legfőbb ragadozója.

A rozsdavörös szőrű állatok bátorsága lőfegyverrel szemben azonban mit sem ér, a Kongó-medencében a kis termetű bóbitás antilopok mellett az ecsetfülű disznó került legtöbbször terítékre. A nevét a fülön növő fehér szőrpamacsról kapó bojtosfülű disznó nem számít veszélyeztetett fajnak, a vadászat miatt azonban aggodalomra ad okot létszámuk folyamatos csökkenése. Az állatkertekben, a fajmegmentési programnak köszönhetően a faj helyzete megfelelőnek számít - ennek köszönhető, hogy immár Szegeden is megcsodálhatják a látogatók növényekkel, kisebb állatokkal és dögökkel táplálkozó fajt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.