Lavina temette maga alá a síelőt

Két órán át volt élve eltemetve, mégis túlélte

Csaknem két teljes órán keresztül volt a jégsírban egy síelő, miután ráomlott a lavina, de mikor rátaláltak a mentők, még életben volt és állapotát sikerült stabilizálni.

2015.02.02 10:00ma.hu
Fotó: freedigitalphotos.net/Evgeni Dinev (Képünk illusztráció!)

Kihűléssel és a tüdejében kialakult vérzésekkel szállították kórházba, de túlélte a majdnem halálos kalandot a 37 éves Jürgen Hauser, aki két órán keresztül feküdt a jégsírban, mire rátaláltak a mentők. A német turistát az ausztriai Lech egyik sípályáján temette maga alá egy váratlanul lezúduló lavina. Bár a ruhájára fel volt csatolva egy jeladó, azt nem sikerült bekapcsolnia, így a mentőalakulatoknak elég nehéz dolguk volt a keresése során.

Az egyik rendőrségi forrás csodának nevezte, ami Hauserrel történt. "Ő az egyik legszerencsésebb ember, aki él. Csak azért sikerült életben maradnia, mert egy légüregbe szorult és úgy vélem, a szerencse is az ő oldalán állt" - mondta a meg nem nevezett szószóló. Pedig kihívta maga ellen a sorsot a síelő, mert egy pályán kívül csúszott és egyedül volt, amikor csütörtökön délelőtt 11:20-kor egy lavina zúdult le a hegyről. A férfit a hógörgeteg mintegy 230 méternyit sodorta lefelé a lejtőn.

A hegyi mentőcsapatot szemtanúk riasztották, ám a mentőakció indulását késleltette az instabil állapotban lévő hótömeg. Ludwig Muxel lechi polgármester később elmondta, hogy a lavina nagyjából 200 méter hosszú volt, és 10-20 méter közti szélességű. A síelőt két méteres hóréteg alatt találták meg. A mentésben hatalmas mennyiségű havat kellett megmozgatniuk a mentőknek, akik kutyákat is bevetettek a kereséshez.

Egy óra és 45 perc telt el, amikor sikerült kiásni Hausert a két méternyi hó alól. A helyszínen stabilizálták az állapotát, majd egy közeli kórházba vitték további kezelésre - jelentette az Austrian Times című osztrák hírhonlap.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.